Hirdetés

A VIA és a Pentium 4 bizarr esete

Ha minden igaz, augusztus 15-én rajtol a VIA DDR-es chipsetje a Pentium 4-hez, a P4X266. Az Intel persze vadul rázza a fejét, hiszen nem adott licencet a VIA-nak a P4-es rendszerbusz használatához, de a VIA meg van róla győződve, hogy szíve-joga gyártani, hála a tulajdonában lévő S3 Intellel kötött 10 éves keresztlicenc szerződésének. Tehát a VIA szerint a chipset rajtolni fog, ha a fene fenét eszik is. Olcsóbb lesz, mint a később megjelenő i845 (Brookdale, SDRAM), ugyanakkor jobban teljesít, mint az i850. Előzetes benchmarkok igazolni látszanak a VIA állítását, ami azt jelenti, hogy a P4X266 egy csapásra a kedvenc P4 chipsetté válhatna. Minek drága RDRAM-ot venni, vagy döglassú i845-öst használni, ha olcsón megúszhatom jobb teljesítménnyel?

Nos, ezzel majdnem mindenki egyetért. A gond az, hogy az Intel haragszik. Azt pedig senki sem szereti. Az alaplapgyártók évek óta az Intelből élnek (bár hál'istennek az AMD egyre jobban jön fel az utóbbi időben), nem kockáztathatják saját kenyerüket (Merdzsójukat... :D)... nem is teszik. A nagyok. Mert a kicsiknek minden profit jól jön, a P4X266 pedig egész biztosan nagyobb haszonnal kecsegtet per chipset, mint bármi más. Tehát ők benne lennének a boltban - ha nem tehetné tönkre egész cégüket egy Intel mammuttal vívott vesztes per. A VIA azonban annyira hisz igazában, hogy erre is ad megoldást: kifizetik a cégeknek a per költségeit, amennyiben ez bekövetkezik! Nem semmi...

És ha már P4X266, akkor essen pár szó az utódról: P4M266. Ugyanúgy, hogy a KT133 után megjelent a KM133, amely mindössze abban különbözött elődjétől, hogy kapott egy integrált Savage videochipet, itt sem lesz másképp. Sajnos a videochip továbbra is a Savage2000 (2D) - Savage4 (3D) hibrid, nem pedig a nemrég bejelentett UltraSavage (amely lényegesen nagyobb teljesítményt ígér). Ezt a VIA a 64 bites 266 "MHz"-es DDR RAM-ok sávszélességével indokolja: szerintük a PC2100, azaz a 2100MB/sec adatátvitel még a gyengécske Savage4-es 3D magnak is szűk. UltraSavage tehát akkor lesz, ha a RAM-ok is felnőnek hozzá, azaz legkorábban a PC2700-as DDR debüt után.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés