Hirdetés

Friss adatok érkeztek a Samsung 3 nm-es node-járól

A tömeggyártás bejelentése szép és jó, de nem mindig szabad messzemenő következtetéseket levonni belőle.

A hónap elején számoltunk be arról, hogy tömeggyártásra alkalmas a Samsung első 3 nm-es eljárása, de a Nikkei Asia információi szerint annyira nem fényes a helyzet, ahogy az elsőre látszik.

A linkelt riport megpróbálta kideríteni olyan részleteket, amelyeket egyelőre a dél-koreai óriáscég nem közölt. Többek között a legfontosabb információ, hogy a tömeggyártás nem a Pyeongtaek melletti, hanem a hwaseongi üzemben indult be. Ez önmagában nem baj, de fontos tudni, hogy itt készült el maga az eljárás, és itt ment végbe a kísérleti gyártás. Ez arra utal, hogy a tömeggyártás nem lehet túl nagy volumenű, mivel erre a célra a phjongtheki gyár volt korábban kijelölve, ahova a Samsung amúgy a legmodernebb berendezéseket szállítja. Hosszabb távon természetesen az utóbbi üzem is be lesz vetve, de a friss adatok birtokában a tömeggyártás inkább formai jellegűnek tűnik.

A Nikkei Asia annak is megpróbált utánajárni, hogy kik az első ügyfelek, és megtudták, hogy kínai kriptovaluta-bányászattal foglalkozó cégek is használják a node-ot. Ez egyrészt jó, mert tipikusan kis kiterjedésű, vagyis könnyen gyártható lapkákról van szó, ami ideális lehet egy modern gyártási eljárás felfuttatásában, másrészt ad némi okot az aggodalomra, mivel a kriptopiac jelenlegi állapota mellett esélyes, hogy nem beszélhetünk hosszútávú megrendelőkről.

A fentiek persze nem vonnak le annak értékéből, hogy a Samsung elkészítette az első GAAFET node-ot, de azért hozzáadnak annyit a történethez, hogy a korábbi bejelentést több szemszögből lehessen vizsgálni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés