Hirdetés

Saját PCI Express alternatívát tervez az AMD is

Úgy néz ki, hogy a manapság elterjedt PCI Express interfész még a folyamatos fejlődés mellett is szűkössé válhat a jövőben, elsődlegesen a HPC-piacra vonatkozóan. Nem beszélve arról, hogy maga a PCI Express szabvány képességei nem tekinthetők már modernnek.

A lassú fejlődés és a képességek hiánya vezette rá az NVIDIA-t arra, hogy előálljon az NVLink interfésszel, amely csatornánként 80 GB/s-os tempót kínál és ez maximum 200 GB/s-ig skálázható. Ráadásul ez egy memóriakoherens interfész reagálva az aktuális problémákra. Az is kiderült már, hogy az NVLink támogatására az IBM vállalkozik, így az NVIDIA új technológiára alapozó gyorsítói bizonyos Power architektúrára épülő processzorokhoz használhatók lesznek, de az ARMv8 architektúra sincs kizárva, hiszen az NVIDIA tervez magának ilyen rendszerchipeket.

Nemrég azonban kiderült, hogy az AMD is készül egy új memóriakoherens és nagy sebességű interfésszel. Hiroshige Goto blogjában Raja Koduri, a vállalat RTG részlegének alelnöke és vezető tervezője megjegyzi, hogy a HPC-piac igényeire reagálva érkezik az új, skálázható technológiájuk, amely csatornánként 100 GB/s-os tempót kínál, de a maximális teljesítményről még nem esett szó, de az kiderült, hogy a késleltetés alacsony lesz. Nyilván az AMD-nek ehhez nem kell partner, mivel saját x86/AMD64-es, illetve ARMv8-as processzorokat terveznek (akár az OpenPOWER konzorciumba is beléphetnek), így ezekbe bele tudják tervezni a szükséges vezérlőt.

Az új, memóriakoherens és gyors interfészek egyébként nem fogják teljesen kiváltani a PCI Express szabványt, így utóbbi is fejlődni fog, bár kétségtelen, hogy nem olyan mértékben, mint az érkező, mondhatni gyártói alternatívák. Ugyanakkor az AMD és az NVIDIA megoldása között lesz egy nagy különbség. Az AMD a saját interfészét nyílttá akarja tenni, így más is használhatná azt. Ilyen formában olyan rendszerek is összehozhatók lennének, amelyek kiszolgáló CPU-jának vagy APU-jának vezérlőjére nem csak különböző gyártóktól származó GPU-k, hanem például FPGA-k is ráköthetők lennének, illetve ezek a gyorsítók is összekapcsolhatók egymással.

Az AMD esetében elképzelhető, hogy a platformszintű fejlesztések miatt nem csak a HPC-piacon, hanem a PC-ben is bevetik a rendszert, amit a saját CPU-ikba, illetve APU-ikba bele tudnak majd rakni. Az Intel ugyanakkor teljes mellszélességgel a PCI Express szabvány mellett áll ki, ami érthető, hiszen pontosan tudják, hogy ez az interfész idővel korlátozni fogja a külső gyorsítók képességeit, így a vállalat terveiben egyre kevésbé jelentenének problémát a dedikált grafikus vezérlők.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés