Hirdetés

Végre egy komoly versenytársat kap a Raspberry Pi

A Rock64 olcsóbb és többet is tud, a számtalan próbálkozás után ez tűnik a legígéretesebbnek.

A Raspberry Pi népszerűsége töretlen. A harmadik generációs modellnél tartó sorozat folyamatosan fejlődik, ami megnehezíti a konkurenseknek a megfelelő válaszadást, de a Pine64 most előállt egy Rock64 nevű termékkel, amely több szempontból is nagyon hasonlít a Raspberry Pi 3-ra.

A Rock64 szállítása csak a hónap végén kezdődik meg, de már most leírható, hogy ennél ígéretesebb konkurenst még nem kapott a Raspberry Pi. Magán a 85 x 56 mm-es kiterjedésű alaplapon egy Rockchip RK3328-as SoC található, amiben négy darab ARM Cortex-A53-as processzormag dolgozik. A Rock64 dokumentációja szerint 1,4 GHz lehet a maximális órajel, míg az IGP szerepét egy ARM Mali-450 látja el MP2-es konfigurációban. Az alapfelszereltség része még a Gigabit Ethernet, a két USB 2.0 és az egy USB 3.0, valamint a HDMI 2.0a interfész, továbbá elérhető az eMMC modulhoz is a tokozás, illetve van összesen 62 darab GPIO tű is.

A Rock64 legfőbb ütőkártyája a 4K-s kimeneti felbontás és a HDR10 formátum támogatása lesz, így elsődlegesen multimédiás célra lehet érdemes ezt a konstrukciót választani. Az áramellátást külön tápegység biztosíthatja, de a megcélzott a területen ez már megszokott.

A Pine64 háromféle konfigurációt kínál, mivel az 1866 MHz-es LPDDR3 szabványú memória kapacitása lehet 1, 2 és 4 GB is. Ennek függvényében változik az ár is, amely 25, 35 vagy 45 dollár lehet. A Rock64-re első körben Android 7.1, illetve Debian és Yocto operációs rendszer telepíthető, de a Pine64 szerint számos más Linux disztribúció érkezik majd hozzá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés