Hirdetés

Egy év múlva jöhet a MediaTek Helio P35 SoC

A fejlesztés a Helio X30-at fogja követni, de persze visszafogottabb paraméterekkel.

A MediaTek nemrég jelentette be a Helio X30-as rendszerchipet, valamint a szintén érkező Helio P20-as és P25-ös társait. Ezek a termékek az elkövetkező fél évben elérhetők lesznek, de arról már nincs pontos adat, hogy a következő esztendő második felében mivel készül a cég.

A legfrissebb pletykák szerint a legfőbb fejlesztés a Helio P35 SoC lesz, amely nem a csúcskategóriába érkezik, de a paraméterei így is kedvezőnek tűnnek. Többek között ez a lapka is 10 nm-es node-on készül, valószínűleg a TSMC-nél, de a bérgyártó még nincs megerősítve.

A legnagyobb meglepetés, hogy az újdonság megörökli a Helio X20 és X30  háromklaszteres működését. A leggyorsabb klaszter két darab, 2,2 GHz-en üzemelő Cortex-A73-as, a közepesen gyors négy darab 2 GHz-en működő Cortex-A53-as, míg a leglassabb, de egyben legkevesebbet fogyasztó klaszter négy darab Cortex-A35-ös magot kapott, és ezek 2 GHz alatt fognak működni. Így ki is jön tíz darab processzormag, ráadásul a működés szempontjából heterogén többmagos dizájnról beszélünk, és az Android is fel van már készítve a többklaszteres konfigurációkra.

A célzott kategóriában újítás lesz az LPDDR4X szabványú rendszermemória támogatása, amely két csatornán keresztül köthető be a lapkába, továbbá támogatott az 1866 MHz-es effektív órajel is. Természetesen a SoC kezeli még eMMC 5.1-es szabványt is, illetve az UFS 2.1 sem akadály. Az IGP tekintetében a MediaTek a híresztelések szerint az ARM Mali-G71-re szavaz, de arról még nincs megerősített adat, hogy milyen MP konfigurációban. A fentiek mellett úgy hírlik, hogy a Helio P35 frissített modemet kap, azonban erről sincs konkrétum.

A pletykák szerint, ha minden jól alakul, akkor nagyjából egy év múlva jelenhet meg az első Helio P35-ös rendszerchipre épülő telefon, vagyis a MediaTek újdonságára még sokat kell várni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés