Hirdetés

Készül a Pine64 új egykártyás számítógépe

A Quartz64 névre keresztelt SBC a Raspberry Pi 4-gyel szemben venné fel a kesztyűt.

A Pine64 egy újabb egykártyás számítógéppel (SBC) rukkolt elő, amelynek prototípusát már egy picit közelebbről is megismerhetik az érdeklődők; a Quartz64 emeli kalapját. A készülőfélben lévő újdonság a Raspberry Pi 4 ellenfeleként érkezne a pástra, és számos közös jellemzője van a már piacon lévő ROCKPro64-gyel. A visszafogott méretű, 13,2 x 7,87 cm-es nyomtatott áramköri lapon akad két USB 2.0 és egy USB 3.0 port, egy x4-es PCI Express sín, egy HDMI kimenet, IR, DSI, CSI és SDIO tüskesorok, sőt, még egy SATA csatoló is ott figyel a gigabites Ethernet, az eMMC slot és a microSD kártyaolvasó társaságában.


(forrás: Pine64) [+]

A Model A variánsra nem kerül vezetékmentes kommunikáció, ám a Model B-t már Wi-Fi 5 és 5.0-s Bluetooth modullal szállítanák. A kompakt megoldás agya egy 1,8 GHz-ig skálázódó, négymagos Cortex-A55-re épülő SoC, a Rockchip RX3566, amit egy 800 MHz-es Mali-G52 IGP egészít ki. A rendszermemória mennyisége alapból 2 GB, de opcionálisan a 8 GB LPDDR4-gyel szerelt kivitel is válaszható lesz. A gyártó elmondása szerint legfrissebb üdvöskéjük durván 15-25 százalékkal lassabb, mint a fentebb említett ROCKPro64, szóval a Quartz64-esre inkább úgy kell tekinteni, mint a ROCK64 és a PINE A64 utódjára.

(forrás: Pine64) [+]

Ettől függetlenül a teljesítménye simán összevethető a Raspberry Pi 4-es Broadcom BCM2711 rendszerchipjével, ha a Geekbenchben produkált eredményeket vesszük alapul, mindenesetre azt azért megjegyezték, hogy a Rockchip RX3566-os hőmérséklete hűtőborda nélkül sem nagyon fog 60°C fölé kúszni. Sajnos egyelőre még erősen kérdéses, hogy az új SBC mikortól válik elérhetővé a nagyközönség számára, de a Pine64 megígérte, hogy további részleteket árulnak el a következő helyzetjelentésük alkalmával, ami elvileg március folyamán esedékes majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés