Hirdetés

Recsegő hangkártyák miatt magyarázkodik a Creative

A különböző weboldalakon, internetes fórumokon megjelenő, már-már hisztérikus mértéket öltő, sokszor rendkívül felháborodott felhasználói vélemények, valamint egy nemrég elindított online petíció hatására újra magyarázkodni kényszerült a világ legnagyobb hangkártyagyártójaként ismert Creative Labs. Mint ismeretes, tavaly ősszel – néhány hónappal a Creative vadonatúj, szép reményű X-Fi hangkártyacsaládjának debütálása után – hasonló helyzet állt elő, amikor felhasználók arra panaszkodtak, hogy az X-Fi hangkártya installálása után különféle stabilitási problémák jelentkeznek addig hibátlanul működő számítógépüknél. A Creative akkor elsősorban az alaplapi BIOS-frissítést javasolta megoldásként, ám nem sokkal később módosította hangkártyáit is, ezzel hallgatólagosan elismerve felelősségét.

Az X-Fi-vel kapcsolatos problémák azonban ennél a pontnál még nem értek véget; egyre több felhasználó felől érkezett panasz a játékok közben torzul, pattogva megszólaló hangra. Mivel a gyártó tavaly november óta nem adott ki a vélt hiba orvoslására alkalmas meghajtóprogramot X-Fi hangkártyasorozatához, az egyre inkább reményvesztett felhasználók sajátos módszerekkel, a lehető legtöbb nyilvános fórumon megtámadták a Creative-ot, mondván a cég elfordult vásárlóitól, és nem ismeri el, hogy hibázott. A Creative szakembereinek állítólag mostanra sikerült reprodukálniuk a kifogásolt jelenséget, a gyártó azonban rendkívül diplomatikus módon ezúttal is elzárkózik a felelősségvállalás elől.

A vállalat terméktámogatási fórumán közzétett hivatalos közlemény szerint a pattogó, recsegő hang nem az eszközmeghajtó, sokkal inkább a memória-alrendszer hibája, erre is utal többek között, hogy a hiba kizárólag nForce4 chipsetre épülő alaplapok használatakor fordul elő. A Creative közleményében kitér rá, hogy a jelenség főképp high-end konfigurációknál jelentkezik, ezeknél – ahogy a beszámoló fogalmaz – korlátozott lehet a hangkártya hozzáférése a rendszermemóriához. Ilyenkor a jelfeldolgozó processzorhoz nem érkezik kellő időben adat, a hangpuffer kiürül, a folyamatos hang pedig a másodperc törtrészére megszakadhat.

A Creative szakemberei szerint a problémára megoldást jelenthet egy alaplapi BIOS-frissítés vagy a kétcsatornás memória-alrendszer használata, a gyártó mindemellett óva inti felhasználóit a különböző béta kiadású eszközmeghajtók és BIOS-ok használatától. Száz százalékos megoldás mindazonáltal egyelőre még nem született a pattogó, recsegő hang kiküszöbölésére, a Creative ezért saját bevallása szerint gőzerővel dolgozik tovább a javításon, (kézzelfogható) eredményeket két hét elteltével ígér a vállalat képviselője.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés