Hirdetés

Közös kézikonzollal készül a Razer, a Qualcomm és a Verizon

A Razer Edge 5G-nél is a felhőalapú játékszolgáltatások fognak dominálni, de félő, hogy túl drága lesz a hardver.

Még az előző év végén írtunk arról, hogy izgalmas kézikonzolplatformban gondolkodik a Qualcomm, amelyet a cég a Razerrel közösen ötletelt ki. A koncepció 6,65 hüvelykes képátlójú, 120 Hz-es OLED panellel dolgozott, amely alatt egy Snapdragon G3x Gen 1 végezte a számításokat, és ezáltal az 5G és a Wi-Fi 6E is opcióként merült fel.

Mára kiderült, hogy a fentebb említett rendszer megvalósul, viszont időközben a Qualcomm és a Razer rájöhetett, hogy az Android nem a legjobb alap a játékra, így a projekt elsődlegesen a felhőalapú játékszolgáltatások felé fordult, amihez a Verizon biztosítana kellően combos vezeték nélküli hálózati hozzáférést.

A Razer Edge 5G annyiban előnyösebb lehet a hasonló területre tervezett Logitech G Cloud Gaming Handheldnél, hogy van benne 5G-s modem, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy a számítási felhőt útközben is hasznosíthassuk, tehát nem kell Wi-Fi után vadászni. Ugyanakkor a Snapdragon G3x Gen 1 miatt borítékolható, hogy drága lesz, és ez az, amit a gyártók nehezen értenek meg az efféle kütyük kapcsán. Arra már rájöttek, hogy Androidra nem lehet kézikonzolt építeni, mert a technológia háttér nem teszi lehetővé a jó élményt, viszont egy felhőalapú játékszolgáltatásokra kihegyezett rendszernél az elsődleges előny az lenne, hogy nem kell erős rendszerchipet helyezni a kijelző alá, mert pusztán kliensként üzemel a hardver. Túl nagy munkája nincs is a beviteli adatok elküldésén, illetve a beérkező stream fogadásán és feldolgozásán kívül.

Egy ilyen rendszerbe a legolcsóbb 5G-s megoldást kellene építeni, amivel minimalizálhatók az előállítási költségek, és nem mellesleg jóval a Steam Deck ára alá lehetne menni. Mert ha csak egy picit is megközelítik a Valve konzoljának az árazását, rögtön előáll az a probléma, hogy a felhőalapú játékszolgáltatások a Steam Decken is elérhetők, mellettük pedig még sokkal többre is képes.

Félő, hogy a Razer Edge 5G ugyanabba a hibába esik, amibe a Logitech G Cloud Gaming Handheld, és ha nem kap 200 dollár alatti árazást, márpedig a hardver láttán erre kevés esély van, akkor kisebbfajta csoda kell neki, hogy sikeres legyen. Persze előre nem érdemes leírni, érdemes megvárni október 15-ét, amikor a RazerConon bővebb adatok is kiderülnek róla.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés