Hirdetés

Beveti az ARMv9-et az új Qualcomm csúcs-SoC

A Snapdragon 8 Gen 1 főleg a processzorrészre koncentrál, de azért az egyéb részegységek is javultak.

A Qualcomm leleplezte a legújabb csúcskategóriás, Snapdragon 8 Gen 1 nevű rendszerchipjét, amely ARMv9-es magokkal és integrált 5G-s modemmel venné be a célzott piacokat, ráadásul a Samsung 4 nm-es node-ján fog készülni. A friss, ultramobil megoldásokba érkező termék paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Qualcomm 8-as sorozatú ARMv9-es, új Snapdragon rendszerchip
Típus Snapdragon 8 Gen 1
Modem integrált (LTE/5G - X65)
Processzorarchitektúra ARMv9
Heterogén dizájn DynamIQ
CPU-magok száma,
órajele és típusa
1 darab, 3 GHz Cortex-X2
3 darab, 2,5 GHz Cortex-A710
4 darab, 1,8 GHz Cortex-A510
IGP típusa új generációs Adreno
Memóriabusz 4x16 bites
Támogatott memória
LPDDR5 (3200 MHz)
HEVC segédprocesszor
van (dekódolás/kódolás, 10 bit HDR)
DSP és NPU típusa
új generációs Hexagon
Triple ISP 200 / 3 x 36 megapixel (új generációs Spectra)
Gyártástechnológia 4 nm (Samsung)

A Qualcomm most sem erőltette a saját fejlesztésű magokat, viszont bevetette az ARMv9-es dizájnokat,  amelyek elég muníciót adnak erre a körre. Az L2 gyorsítótárak tekintetében a legjobb mag 1024 kB-ot, a három közepes opció 512 kB-ot gyorsítótárat kap, viszont ez az adat az energiatakarékos magoknál ismeretlen, ellenben mindegyik osztozik egy 6 MB-os L3 gyorsítótáron, és még van egy 4 MB-os cache a memóriavezérlőn, amit a többi hardverelem is elér.


[+]

A memóriavezérlő csak LPDDR5 szabványt támogat, az elérhető memória-sávszélesség pedig eléri az 51,2 GB/s-ot. Sajnos a Qualcomm a többi részegység tekintetében meglehetősen titokzatos volt, így például az új Adreno IGP-ról csak annyit lehet tudni, hogy 30%-kal gyorsabb az elődjénél, miközben 25%-kal kevesebb energiával is beéri, Vulkan API-val viszont 60%-os tempóelőny is lehetséges. Újdonságként van feltüntetve a VRS Pro, ami az előző generációs lapka VRS, azaz a variable rate shading funkciójához kapcsolódik, és úgynevezett képalapú működést kínál. Itt azért nem világos, hogy a vállalat mire gondol, de maga a variable rate shading a Vulkan API-n belül szabványosan definiálva van, viszont kétféle működési módja van, amihez eltérő kiépítésű hardver szükséges. Nem lepődnénk meg azon, ha az új Adreno IGP már a teljes funkcionalitást támogatná, és ezt jeleznék ilyen furcsa módon.

Az AI teljesítmény szempontjából a Qualcomm a Snapdragon 888 dizájnját fejlesztette tovább, és az állításuk szerint négyszeres előrelépést sikerült elérniük. Ennek nagy részét a tensor feldolgozók adják, amelyek tekintetében duplázott a cég. Ezekkel egyetemben az energiahatékonyság is javult, méghozzá 70%-kal.

Az 5G tekintetében is újítás az X65-ös modem integrálása, ami már egy 3GPP Release 16 specifikációknak megfelelő megoldás, és akár a 10 Gbps-os letöltési sebesség is elérhető vele.

A Qualcomm a Snapdragon 8 Gen 1-et a csúcstelefonokba szánja, és jövőre érkeznek is majd erre épülő készülékek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés