Radeon 9500 átalakítás tisztán szoftveres úton

Természetesen mindenki szeretné, ha viszonyleg olcsó videovezérlője olyan teljesítményt nyújtana, mint a legdrágább csúcskártyák. Ez a RADEON 9500 esetén elérhetővé vált, azonban sokan a hardver módosításának kockázatát - bölcsen - nem vállalják.

Korábban rebesgették már, hogy lesz egy olyan átalakítási lehetőség, ami pusztán szoftver oldalról oldja meg a letiltott pipeline-ok engedélyezését.

Legutóbbi hírünkben részletesen is leírtuk, hogyan működik a RADOEN 9500-ak védelme. Emlékeztetőül: minden R300 változat rendelkezik egy DeviceID-val, amit induláskor a BIOS beír a chipbe, 9500 esetén ennek egy része írásvédett. Ezt oldotta fel a forrasztás megváltoztatása. A DeviceID-t olvassa ki a driver, majd ennek megfelelően működtet 4, illetve 8 pipeline-t. Így, ismerve a részleteket, kézenfekvőnek tűnik a megoldás, hogy elég, ha a driver módosul úgy, hogy alaphelyzetben 8 pipeline-t használjon, ne a chipből olvassa ki azt az információt, ami alapján eldönti, hogy mennyi pipeline lesz üzemben.

Ezt valósítja meg az új megoldás. A módosított állományokat letölthetjük a közetkező címről: http://www.maxdownloads.com/~ian/wizzard/ (csak Windows XP alá!) Mielőtt az állományokat lecserélnénk, készítsünk biztonsági másolatot a régiekről, így ha jelentkeznek az előző hírben említett pixelhibák (vagyis kártyánk 4 letiltott pixel egysége között van hibás), könnyen visszaírhatjuk ezeket, s minden maradhat a régiben.

Ezzel valószínűleg tényleg kitehetjük kis sorozatunk végére a pontot, hiszen ennél egyszerűbb megoldást nem nagyon lehet elképzelni. Sok szerencsét a próbákhoz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés