Hirdetés

PC-n is hódítani fog az ARM a Qualcomm szerint

Mindezt úgy, hogy nincsenek napirenden azoknak a problémáknak a megoldásai, amik miatt nem hódít PC-n az ARM.

Nagy szavakkal kecsegteti befektetőit a Qualcomm, ugyanis a nemrég lezajlott Investor Day-en a vállalat konkrétan megcélozta a PC-piacot, és az ARM térhódítását prognosztizálták itt. Ebben nyilván sokat segíthet a NUVIA felvásárlása, de a valóság az, hogy bármikor kiadhattak volna PC-s ARM-os lapkákat a chiptervezők, mégse nagyon erőltették magukat a Windows-on-Arm ökoszisztémán túl.

Az persze világos, hogy a Qualcomm mit szeretne, de ehhez komoly problémákat kell leküzdeni, amelyek megoldásai még terítéken sincsenek, és emiatt a Microsoft nem is kínál dobozos formában megvásárolható Windows licencet ARM-ra.

Hogy megfelelő helyértékre rakjuk az Investor Day-en elhangzottakat, fontos tudni, hogy a PC elsődlegesen azért tudja hatékonyan lefedni a piacokat, mert van egy mindenki által követett specifikáció, ami lényegében egy egységesített alapvető bemeneti-kimeneti rendszer, és ez alapján lehet olyan operációs rendszert írni, amely akármilyen gyártó PC-jére telepíthető, ráadásul igen szabadon, hiszen mindenki ugyanazokat az alapokat követi.

Az ARM esetében a helyzet az, hogy minden gyártó eltérő specifikációkat használ, nyilván a saját maguk által definiáltat, ami addig nem gond, amíg ehhez például az Androidot önállóan hozzáigazítják, vagy a Microsoft egy cég erejéig a Windowst, de olyan általános támogatást nem lehet hozzá írni, mint ami a PC, x86/AMD64-es dizájnt használó rendszereire jellemző, ehhez előbb szabványosítaniuk kell az ARM-os cégeknek egy alapvető bemeneti-kimeneti rendszert. A jó hír, hogy egy ilyen szabvány már létezik SBSA néven, de rossz hír, hogy a szerverpiacra tervezett lapkákon kívül senki sem használja. Ennek is megvan a maga oka, egyszerűen az SBSA túl szervercentrikus, és a végfelhasználói piacra egy hasonló, de némileg lecsupaszított specifikáció kellene.

Na most az ARM-os gyártók nem nagyon törik magukat azon, hogy megvalósítsanak egy életképes egységesítést, aminek az a következménye, hogy a Microsoft sem nagyon töri magát azért, hogy legyen egy dobozos formában megvásárolható Windows licencet ARM-ra. A Qualcommot kiszolgálják az előre megépített konfigurációk szintjén, és nagyjából ennyi, amit bevállalnak. Ez pedig itt tipikusan a tyúk és a tojás esete, mivel ha nincs egységes specifikáció, akkor az biztos, hogy a Microsoft nem fog minden gyártó eltérő dizájnjaira külön Windows verziót tervezni, a gyártók pedig a redmondi óriáscég laza hozzáállása láttán nem feltétlenül erőltetik a szabványosítást, hiszen nem biztos, hogy ott lesz a készülő hardvereiknek a felvevőpiac.

A Qualcomm ugyanakkor elképesztően optimista, annak ellenére, hogy nem tesznek erőteljes lépéseket afelé, hogy a PC-n az ARM az előre összeszerelt, leginkább mobil piacra szánt gépen túl is alternatíva lehessen. Nagy teljesítményű hardver viszont érkezik, méghozzá 2023-ban, amelynek mintáit a következő év második felében már szállítani is fogják az érdeklődők felé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés