Hirdetés

Microsoft Store verziót kap a Windows Subsystem for Linux

Ezzel egyszerűbben használható a Windowson belül a Linux, és a frissítéhetőség is kedvezőbb.

Az előző év tavaszán számoltunk be arról, hogy a Windows Subsystem for Linux (WSL) komoly célokat tűzött ki maga elé a második generációs verziót tekintve, így nem meglepő, hogy a Windows 11-nek is része a rendszer, de a redmondiak egy picit meg szeretnék könnyíteni az elérhetőségét, így áthelyezik a Microsoft Store-ba.

A vállalat hangsúlyozza, hogy az új szoftver pont ugyanaz a WSL, amit a felhasználók szeretnek, csak annyi változik, hogy a Store-ból lesz telepíthető és frissíthető. Ennek a Microsoft szerint több előnye van, de ezek megértéséhez érdemes áttekinteni venni, hogy a WSL eddig hogyan működött. A rendszer egy opcionális komponensnek számít a Windowson belül, aminek az aktiválásához be kellett jelölni a kapcsolódó Windows funkciót (ami újraindítással járt), továbbá a frissítés is a Windows Update-ekhez volt kötve.

A fentiek ugyan vállalható kompromisszumok, de nem kell ennek így működnie, és pont ezért érkezik a Microsoft Store-os WSL verzió, amelynél a rendszer nem egy opcionális komponens, hanem egy konkrét applikáció. Ilyen formában a WSL frissítése a Windows frissítésétől teljesen függetlenül elvégezhető, és a működés is jóval felhasználóbarátabb.

A fő előny igazából az, hogy a WSL egyes készülő újításaihoz hamarabb hozzá lehet majd jutni, ráadásul anélkül, hogy esetlegesen telepíteni kellene a Windows Insider előzetes kiadásait.

Természetesen a nem Store-os verziót továbbra is támogatni fogja a Microsoft, és jó ideig működni fog, de alapvetően a Store-os WSL-t tartják a jövőnek, így ha ezt telepíti a felhasználó, akkor alapértelmezetten ezen fognak futni a WSL folyamatok – persze a kiválasztott Linux disztribúció telepítése után. Fontos viszont kiemelni, hogy az aktuális Store-os program egyelőre előzetes, amely később majd véglegessé válik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés