Hirdetés

Archiválásra tervezett Blu-ray-írókkal dupláz a Pioneer

A Pioneer a PC-s Blu-ray-írók piacán az egyik legnagyobb szereplőnek számít, így ha bejelentenek egy-két újdonságot, akkor arra az optikai adathordozás iránt érdeklődő közösség felfigyel. Persze azt sajnos el kell mondani, hogy az 5,25 colos helyre helyezhető meghajtók piaca ugyan folyamatosan szűkül, de azért még mindig van annyi potenciális vásárló, főleg a professzionális rétegre gondolva, hogy megérje piacra dobni az új BDR-PR1M és BDR-PR1MA jelzésű termékeket, melyek a BDXL formátum kezelésével támogatják a háromrétegű lemezeket.

A SATA interfészre köthető, 148 x 42,3 x 181 mm-es méretű újdonságok négyszeres sebességgel égetik az egy- és kétrétegű Blu-ray, valamint a háromrétegű BDXL korongokat. A DVD-k esetében a tempó hatszoros lehet, míg a CD-k írása tizenhatszoros sebesség mellett történhet. A gyorsítótár mindkét termék esetében 4 MB. A BDR-PR1M és BDR-PR1MA abban különbözik, hogy előbbivel a megírt lemezek minőségét is lehet ellenőrizni rögtön az írás után, vagy esetleg később.

A Pioneer BDR-PR1M és BDR-PR1MA jelzésű termékek szállítása novemberben kezdődik meg Japánban. Az újdonságok ára – átszámolva – rendre 2800 és 1400 dollár lesz. Ezek az árak nagyon magasnak tűnnek, de fontos megjegyezni, hogy a bemutatott két termék elsősorban a biztonságos archiválást szolgálja. A Mitsubishi Chemical bemutatott egy olyan 100 GB-os professzionális BDXL korongot, melyet speciálisan a Pioneer új termékeihez alakítottak ki. Ezeket együtt használva a megírt adatok minimum 50 évig megőrizhetők, ha a lemezt 25°C-os hőmérsékleten 50%-os relatív páratartalom mellett tárolják. Erre a Pioneer és a Mitsubishi Chemical garanciát is vállal, sőt, nagy az esélye, hogy a tárolt adatok még 100 év után is visszaolvashatók lesznek. Ez természetesen megmagyarázza a rendkívül magas árcédulát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés