Hirdetés

Pici számítógépeket az asztalra!

Az asztali számítógépekkel szemben gyakori kritika, hogy nagyok, nehezek, bonyoltultan szállíthatók. Persze – mint mindenre – erre is van megoldás. A Shuttle rögtön négy termékkel jelentkezett, ezek közül három meglehetősen szögletesre sikeredett barebone, a negyedik pedig egy, a kategóriájához képest picinyke LCD-PC; a Mouse Computer pedig tökélyre fejlesztette a minatürizálást.

A Shuttle barebone-jai várhatóan sokak tetszését elnyerik. A Legerősebb az SX58J3 névre hallgat, és ebből könnyen kitalálható, hogy az X58-as cipsetre épül, illetve a konfiguráció a vállalat új, J3 jelzésű házában kapott helyet. Ez a leginkább nagy, fekete kockára emlékeztető acélváz nélkülöz minden felesleges díszítést, elöl csak egy krómos csík és a márkajelzés, illetve a sorozat nevére utaló XPC felirat kapott helyet. Egy 5,25 és két 3,5 colos meghajtó elhelyezésére van lehetőségünk, ez az esetek többségében elegendő is.

Shuttle SX58J3
Shuttle SX58J3

A gépet az Intel LGA1366 foglalatba illeszkedő Core i7 processzorai hajthatják meg, a két PCI Express x16 helyre pedig akár CrossFire-be kötött Radeon vagy SLI-be kötött GeForce kártyák is helyezhetők. A hangról a nyolccsatornás audio, az áramellátásról pedig az 500 wattos táp gondoskodik. Készült két kevésbé erős variáció is, a H55-alapú SH55J2-ben az új Core i5 és Core i3, míg az SG41J1-ben Core 2 Duo processzorok teljesíthetnek szolgálatot, a grafikáért az utóbbi esetben az integrált X4500 felel.

A korábbi X50-es LCD-PC felújított változata, az X50 V2 egészen kicsiny lett. Bár a hasonló gépeknél megszokottak a nagyobb, tekintélyt parancsoló kijelzők, ez a modell csak 15,6 colos, 1366x768 pixeles érintőképernyőt kapott. Persze minden viszonylagos, hiszen egy átlagos notebookhoz viszonyítva ez sem pici, viszont kevés helyet foglal és könnyű is, a 391 x 325 x 36 mm-es méret és a 3,6 kg-os tömeg sem sok. A belső a kétmagos, 1,66 GHz-es Intel Atom D510-es processzorra épül, a grafikáról természetesen a GMA 3150 vezérlő gondoskodik, 2 GB RAM és egy 2,5 hüvelykes winchester került még a gépbe.

Shuttle X50 V2
Shuttle X50 V2

Nem hiányzik a webkamera és a kártyaolvasó sem, az internetre pedig a 10/100-as Ethernet mellett a 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi modul segítségével tudunk csatlakozni. A Shuttle újdonságok pontos megjelenési ideje még nem ismert, de várhatóan hamarosan a boltok polcaira kerülhetnek. Az X50 V2-ért konfigurációtól függően körülbelül 4-600 eurót kell majd kifizetni.

Shuttle X50 V2
Shuttle X50 V2

Akinek még az előbb említett méret is nagy, az nem fog csalódni a Mouse Computer nettopjában. Persze nincs ebben semmi meglepő, hiszen a Bonsai hazájában nem ritka dolog a miniatürizálás. A hatásos nevű LUV Machines szériába tartozó Lm-mini valóban törpe maradt, 173 x 154 x 20 mm-ével nem nehéz neki helyet csinálni az asztalon. A konfiguráció az NVIDIA Ionjára épül, így könnyedén megbirkózik akár a Full HD felbontású videókkal is. A processzor szerepét az 1,6 GHz-es Intel Atom 230 tölti be, a memória és a winchester alapesetben 1, illetve 160 GB, de mindkettő bővíthető. A zsugorított gépen Windows 7 Professional kapott helyett, ezzel együtt nagyjából nagyjából 264 eurónak megfelelő jenért lehet hozzájutni Japánban.

Mouse Computer Lm-mini
Mouse Computer Lm-mini

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés