Hirdetés

A PCI Express 4.0-n kívül nem lesz sok haszna a Rocket Lake-S-nek?

Egy szálon van előnye, de többszálon lassabb lehet a 10-magos Comet Lake-S-nél. Eközben a fogyasztása nőtt.

Az Intel az idei év tavaszán tervezi piacra dobni a Rocket Lake-S kódnevű fejlesztését, amelyhez az 500-as sorozatú alaplapok már januárban meg fognak érkezni. A gyártók felé a vállalat fő előnyként a PCI Express 4.0-t kommunikálja, amiben van ráció, hiszen az asztali piacon ez a cég első olyan processzora, amely támogatja ennek az interfésznek a leggyorsabb verzióját. Ehhez persze 500-as sorozatú alaplapok is kellenek, de a rendszer a gyártói tesztek alapján tökéletesen működik.

Jó hír még a platform tekintetében az új IGP, az új kijelzőmotor, a PCI Express csatornák számának 20-ra növelése, de erről már november végén írtunk, ami kérdéses az a teljesítmény. A gyártóktól kapott adatok alapján az nem valami erős. Egy szálon a Sunny Cove és a Willow Cove átmenetének tekinthető Cypress Cove mag jól teljesít a szintetikus tesztekben, de a gyakorlati körülmények között azért érződik, hogy a megnövelt erőforrásokat az L2 gyorsítótár erősen visszafogott mérete nem tudja jól kiszolgálni. A problémát az adja, hogy a mag dizájnját alapvetően 1,25 MB-os L2 cache-re tervezték, de ennyit a 14 nm-es node-on nem lehetett beépíteni, így kényszerűen be kellett érni az 512 kB-os kapacitással. Úgy tudjuk, hogy ennek csak a játékokban lehet valóban mérhető korlátozó hatása, de a mai, többszálú feldolgozásra tervezett címek esetében ez egészen minimális. Emellett az új mag az előző generációhoz viszonyítva így is előrelépés.

Többszálú környezetben a leggyorsabb Rocket Lake-S nem mindig jobb a legjobb Comet Lake-S-nél, ami annak köszönhető, hogy előbbiben 8, míg utóbbiban 10 mag található. A limitáció egyértelműen az új generációs dizájn 14 nm-re való visszaportolásának hatása, ugyanis még 8 maggal, a lekorlátozott L2 gyorsítótár ellenére is rendkívül nagy lett a lapka, többre egyszerűen az elavult gyártástechnológia nem alkalmas.

Az Intel új, 11. generációs asztali Core csúcsmodellel az AMD Ryzen 7 5800X-et célozza. A különbségeket az alacsonyabb árazással tervezheti áthidalni a cég, legalábbis az OEM-eknek meglepően alacsony árakat szabtak meg. Információink szerint 350-370 dollár között kapják majd a partnerek a legjobb Rocket Lake-S CPU-t, ami azért jóval a Ryzen 7 5800X listaára alatt van. Kérdés, hogy a dobozos termékek esetében milyen árképzés lesz, mert 400 dollár alatt bizonyosan lenne keresnivalója a fejlesztésnek a piacon.

A Rocket Lake-S alapvető hátránya egyébként a fogyasztása lesz. Ebből a szempontból a Comet Lake-S sem volt piskóta, de a legújabb lapka játszva túltesz rajta. A csúcsmodell még a relatíve egyszerűbb munkafolyamatok mellett is bőven a 160-220 watt közötti tartományban dolgozik, komolyabb terhelés esetében pedig eléri a 252 wattot (ez az alaplapi VRM hivatalosan maximumnak tekintet határa), de bizonyos jobban felszerelt alaplapok megengedik majd azt is, hogy 260-270 watt közé növekedjen a processzor fogyasztás. A turbó időtartama marad 56 másodperc, ennyi idő után visszaáll a fogyasztás a hivatalos TDP paraméterre, de ezt természetesen ki lehet terjeszteni a BIOS-ban, így a turbó időlimitje kiüthető, és akkor a hűtéstől függ majd minden. Ebben az esetben a processzor a jó teljesítményét tovább is fenn tudja tartani, viszont ez rendkívül magas fogyasztással is jár.

Információink szerint a leggyorsabb Rocket Lake-S az átlagos teljesítményt tekintve nem teljesít rosszul a Ryzen 7 5800X ellen, a probléma igazából ott kezdődik, hogy közel hasonló tempót bő 50-70%-os fogyasztástöbblettel tud csak elérni. A Rocket Lake-S elsődleges célja ugyanakkor a funkcionális felzárkózás, és ezt meg is teszi a PCI Express 4.0-val, illetve a 20 darab, CPU-n keresztül biztosított PCI Express sávval. Amennyiben a fogyasztásbeli hátrányt az Intel képes kezelni a listaárral, akkor még jó platform is kisülhet belőle.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés