Hirdetés

A SPARC T5-tel dupláz az Oracle

Az Oracle az elmúlt évben jelentette be a SPARC T4 jelzésű processzort, mely az akkori elődhöz képest számottevő előrelépés volt. A cég az idei Hot Chips rendezvényre a SPARC T5-tel készült, mely tulajdonképpen forradalmit nem mutat, de tisztességes iparosmunkának fogható fel. A processzormag tekintetében az Oracle továbbra is az S3-as egységekre épít, de az új lapka már a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiáját használja, így a 40 nm-es elődnél magasabb, 3,6 GHz-es órajel elérése lehetséges, emellett egy mag maximum 8 szálat kezel, ahogy eddig.

Más extráról nem lehet a CPU-magok szempontjából beszámolni. Talán még ki lehet emelni, hogy a SPARC processzorok toronymagasan vezetnek az Intel és az IBM előtt a titkosítási feladatok gyorsítása szempontjából, így az Oracle ezen a területen most nem fejlesztett.

SPARC T5
SPARC T5 [+]

A SPARC T5 azonban mégis nagyon érdekes lapka, hiszen az S3 processzormagok számát – az elődhöz képest – megduplázták a tervezők, így végül 16 darab CPU-mag várja a feladatokat. Teljesítmény terén ez már önmagában nagy előrelépés, de az extra magokat etetni is kell, így a kétcsatornás memóriavezérlő helyére négycsatornás került, vagyis itt is duplázás történt. A szerverprocesszorhoz egyébként 1066 MHz-es effektív órajelű, DDR3 szabványú memóriákat lehet társítani. A harmadszintű gyorsítótár is megduplázódott, így 8 MB-os kapacitást kínál, de ha ez nem lenne elég, akkor a magokkal való összeköttetés sebessége is kétszeresére nőtt. Az elődhöz hasonlóan található még a chipben két PCI Express vezérlő is, mely 8-8 csatornát biztosít, de az új T5-ös fejlesztés már a 3.0-s szabványt támogatja, így a T4-es lapkához képest a felkínált sávszélesség a változatlan mennyiségű csatorna ellenére is megduplázódott.


[+]

A SPARC T5 igazi előnye, hogy mostantól 8 foglalatig skálázható külön vezérlő nélkül. A kommunikáció szempontjából minden processzor csatlakozik egymáshoz, és a kétirányú információátvitelt biztosító linkek összesített sávszélessége 840 GB/s. Egy link tehát 30 GB/s-os tempót diktál. Az újításokkal az Oracle szerint lineáris skálázódás érhető el a processzorok számának növelésével.

Érdekesség, hogy a SPARC T5-ből kikerült az elődbe integrált két darab 10 gigabites Ethernet vezérlő. Ezt a döntést az Oracle nem indokolta, de valószínű, hogy a PCI Express 3.0-s kapcsolat már képes olyan sávszélességet biztosítani, hogy szükségtelenné vált az alkalmazása. Természetesen javult az energiamenedzsment is, de ez már alapvető dolog szokott lenni egy-egy fejlesztésnél.

Az Oracle a SPARC T5 debütálásáról még nem beszélt, azon kívül, hogy 2013-ban lesznek megvásárolhatók az újdonságra épülő, kritikus feladatokat ellátó szerverek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés