Hirdetés

A SPARC T4-gyel erősít az Oracle

Az Oracle az idei Hot Chips konferencián beszélt részletesebben a SPARC T4 jelzésű processzorról, mely számottevő előrelépésnek tűnik az elődhöz viszonyítva. A vállalat a kritikus feladatokhoz készíti a Yellowstone Falls kódnéven emlegetett újdonságot. A lapka 855 millió tranzisztort tartalmaz, és a TSMC 40 nm-es gyártástechnológiáján készül, azaz figyelembe véve, hogy vállalati szférában szánt termékről van szó, egyáltalán nem lesz nagy a kiterjedése. Az Oracle az elődhöz képest természetesen alaposan megváltoztatta a rendszert, így a 16 processzormagot kínáló SPARC T3 után a T4-ben már csak nyolc mag található, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne az új rendszer gyorsabb, ugyanis a processzormagok teljesítménye jelentősen javult, ami az architektúra módosításainak, illetve a jelentősen magasabb működési frekvenciának köszönhető.

SPARC T4
SPARC T4

Az Oracle a SPARC T4 S3 jelzésű processzormagjait magas órajelre tervezte, így 3 GHz-nél is magasabb frekvencián ketyeghetnek, ettől függetlenül az első megoldások valószínűleg csak megközelítik ezt a paramétert, de a későbbi termékek esetében természetesen az órajel skálázódni fog. A magok 16-16 kB-os adat és utasítás gyorsítótárat tartalmaznak, a dedikált L2 cache kapacitása pedig 128 kB. A lapkában 4 MB-os megosztott harmadszintű gyorsítótár is lesz, melyet minden processzormag elér. A vállalat mérnökei egy kriptográfiai egységet is építettek a termékbe, ami számos titkosítási feladatot képes gyorsítani, emellett elérhető az úgynevezett critical thread API támogatása, mellyel a lapka képes egyetlen szálhoz egy teljes magot rendelni, ha az a programszál kritikus fontosságú. Az integrált memóriavezérlő kétcsatornás DDR3 memóriakonfigurációt támogat, a modulok effektív órajele pedig 1066 MHz lehet. Található még a chipben két darab 10 gigabites Ethernet vezérlő és két PCI Express 2.0-s vezérlő is, melyek 8-8 csatornát biztosítanak.

Az Oracle elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a 2012-es pénzügyi esztendő második negyedévében elérhető lesz egy új SPARC Supercluster, mely a fentebb részletezett Sparc T4-es processzorra épít. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy az új rendszer, a valós időszámítás szerint még idén elérhető lesz. A vállalat a termékre egyébként maximum négyutas szervereket fog építeni, és a következő évben még több szerver bejelentésére lehet számítani, melyek a Sparc T4-es processzor tudását kamatoztatják.

Larry Ellison azt is megjegyezte, hogy az Oracle elsődlegesen a saját rendszereire szeretne koncentrálni, így nem igazán érdekli a vállalatot az alacsony nyereséghányaddal rendelkező x86-os szerverek piaca. Az elnök-vezérigazgató kijelentette, hogy a cég számára ez a terület az anyagiak szempontjából lényegtelen, továbbá nem érdekeltek abban, hogy más vállalatok zárt szellemi tulajdonát értékesítsék. Éppen ezért az Oracle kihátrál x86-os szerverek piacáról, és a jövőben a saját termékeik értékesítésére koncentrálnak majd, melyeket számottevően nagyobb nyereséghányaddal értékesíthetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés