Hirdetés

Konfigurálható fogyasztást kínál az új generációs Opteron

Az AMD már szállítja a partnereknek a Bulldozer architektúrára épülő, új generációs Opteron processzorokat, így a harmadik negyedévben valóban elstartolhat a 16 magos Interlagos és a 8 maggal rendelkező Valencia kódnevű termék. Ennek megfelelően az AMD egyre bátrabban nyilatkozik az érkező CPU-k szolgáltatásairól. Korábban már kiderült, hogy az új Turbo Core technológia az összes mag órajelét képes megnövelni 400-500 MHz-cel, amennyiben a modulok megosztott lebegőpontos egysége kihasználatlan. Ez azonban nem minden, ugyanis előfordulhat, hogy az integer magok közül sem dolgozik az összes, így az alapórajel akár 1 GHz-cel is emelkedhet. Ez a Turbo Core mód csak a magok felére vonatkozik, vagyis az adott TDP keret megtartásához le kell kapcsolni a processzor felét.

A Bulldozer persze más érdekességeket is rejt. Manapság egyre inkább előtérbe kerül a szerverek energiahatékony működése, így egyre több vállalat dönt a kisebb teljesítményű és keveset fogyasztó szerverprocesszorok alkalmazása mellett. Az AMD is látja ezt az igényt, de nem feltétlenül gondolják úgy, hogy egy méregdrága szerver vásárlásakor előre el kellene dönteni, hogy az nagy teljesítményű, vagy úgymond energiahatékony legyen. Éppen ezért az új generációs Opteron processzorok tartalmaznak egy úgynevezett TDP Power Cap funkciót, ami a BIOS-ban lesz állítható. Ezzel a nagy teljesítményű szerver speciálisan paraméterezhető az adott munkafolyamat igényeire. Bár az AMD a konkrétumok beállításokat még nem hozta nyilvánosságra, annyit már elmondtak, hogy a TDP keret nem növelhető meg, vagyis a processzor fogyasztását csak csökkenteni lehet. Emellett kontrollálható lesz a processzor alapórajele, illetve a Turbo Core is paraméterezhető.

A maximális stabilitás megőrzése érdekében egyetlen beállítás sem lépheti át az adott processzor által támogatott maximális órajellimitet, így tulajdonképpen a TDP cap funkcióval a teljesítmény nem növelhető (azaz a tuning lényegében kizárt), de megfelelő beállítások mellett – bizonyos munkafolyamatokban – a szerver számottevően kevesebb energiát követelhet majd, miközben a teljesítmény nem csökken jelentősen. Tekintve, hogy a cégeknek eltérő igényeik vannak a leghatékonyabb működést érdemes kitesztelni, de az alaplapgyártók számos előre konfigurált beállítást kínálnak majd a legtöbbször használt munkafolyamatok igényeit figyelembe véve.

Az új Opteronok energiahatékony működést előtérbe helyező szolgáltatásai főleg a webes kiszolgálóknál és a számítási felhőt üzemeltető rendszereknél lehet kiemelkedően hasznos. E területeken a teljesítmény mellett kiemelkedő szerepe van az alacsony fogyasztásnak. Nem véletlen, hogy az AMD mellett szinte minden érintett kritikus figyelmet fordít erre, beleértve az Intelt is, illetve az ARM vagy MIPS architektúrákat alkalmazó processzorokra épülő szervereket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés