Hirdetés

Bonyolódik a HP és az Oracle jogi vitája az Itaniumról

Az Oracle és a HP lassan egy éve vitázik az Intel Itanium szerverek sorsáról. Az egész egy egyszerű kijelentéssel kezdődött, ugyanis az Oracle még tavaly márciusban bejelentette, hogy minden fejlesztést leállít az Itaniummal kapcsolatban, ugyanis állításuk szerint az Intel már nem számol a termékskálával. Ezt az információt természetesen a Santa Clara-i óriáscég rögtön cáfolta, így felvetődött annak lehetősége, hogy az Oracle csak a Sun SPARC szerverek eladását szeretné növelni, és ehhez az Itanium körüli bizonytalanság nagyon jól jöhet, megspékelve az Oracle szoftvereire vonatkozó licencelési díjak módosításával, melyek kedvezőtlen beruházássá teszik az Intel processzorát.

Az Oracle támadása alapvetően nem az Intel ellen irányul, hanem inkább a nagy ellenfélnek számító HP ellen, így az Itanium ebben a harcban csak egy eszköz, bár kétségtelen, hogy ez a processzor szenvedi meg legjobban a csatát. A HP természetesen védekezik az Oracle kijelentése ellen, így többször hangoztatták, hogy az nem igaz, amit egy útitervvel is bizonyítani próbáltak a partnerek számára. Ebben az új generációs termékként érkező Poulson kódnevű lapka található, mely várhatóan még idén megjelenik, utána pedig a Kittson kódnevű termék jön, melyet egy Kittson+ nevű megoldás követ. Az útiterv 2015-2016-ig szól. Ezzel kapcsolatban az Oracle elmondta, hogy a Kittsonnak azért lesz két verziója, mert a HP és az Intel az eltolt útitervvel szeretné azt az illúziót fenntartani, hogy az Itaniumra még sokáig építenek.

Az Oracle az igazát a Kaliforniai Állami Bíróságon keresi, ahova még az elmúlt év novemberében nyújtottak be keresetet. Mára megszületett egy határozat mely eléggé érdekes eredményt közölt. A bíróság véleménye szerint az Oracle korábban helytelen kijelentést tett, mellyel a Sun SPARC szerverek eladását próbálták növelni, ugyanakkor a HP sem volt őszinte, ugyanis a partnereknek kiküldött útitervből kihagyták az Itanium életciklusának végét jelölő információt, melyet a vállalat még a saját dolgozói előtt is titkolt.

A HP örömmel fogadta a Kaliforniai Állami Bíróság beszámolóját, és elmondták, hogy mára mindenki számára világos lehet, hogy az Oracle üzleti megfontolásból állította le az Itaniumra vonatkozó szoftverfejlesztéseket, amivel a Sun SPARC szerverek eladását szeretnék növelni. Az Oracle szintén kedvezőnek találja a Kaliforniai Állami Bíróság véleményét, mely rávilágít arra, hogy a HP elhallgatta az igazságot a vásárlók, a partnerek és az alkalmazottak elől az Itanium életciklusának végével kapcsolatban. Az Oracle közleménye kitér arra is, hogy alig várják azon tények publikálását, melyek bizonyítják, hogy a HP évek óta tisztában van Itanium termékskála végével.

Az látható, hogy a HP és az Oracle gyökeresen más szemszögből látja a Kaliforniai Állami Bíróság véleményét, így a harcnak még közel sincs vége. Jogilag nagyon nehéz megmondani, hogy kinek van igaza, és erről úgyis a bíróság dönt majd, de azt mindenképpen meg lehet jegyezni, hogy hosszú csatározásra lehet számítani, és az Oracle a vita minden percével nyer, mivel egyre nagyobb a bizonytalanságot keltenek az Intel Itanium szerverek jövőjével kapcsolatban. Ezzel egyértelműen a Sun SPARC szerverek felé irányulhat a vásárlók és a partnerek figyelme, függetlenül attól, hogy az Itaniumnak van-e jövője, vagy esetlegesen tényleg nincs.

Előzmények

Hirdetés