Hirdetés

Optiarc néven jön létre a Sony-NEC vegyesvállalat

Április harmadikán a korábbi szándéknyilatkozatnak megfelelően az NEC és a Sony saját részlegeinek egybeolvadásával létrejöhet az optikai egységek piacának negyedik nagy vegyesvállalata. A Sony NEC Optiarc Inc. néven jegyzett vállalat 55 százalékát a Sony, míg a maradék 45 százalékát az NEC birtokolja. Az új vállalat elsősorban számítógépekbe építhető DVD- és CD-írók fejlesztésére, gyártására és ezek marketingjére fókuszál majd, az Optiarc a várakozások szerint összességében olcsóbban és nagyobb volumenben szállíthatja majd ezeket az eszközöket, ezzel válaszolva a tajvani gyártók jelentős előretörésére.

Az Optiarc ugyanakkor a tervek szerint idővel új generációs optikai adattárolók gyártásába is belefog, méghozzá a koreai-japán Toshiba Samsung Storage Technologyhoz (TSST) hasonlóan kvázi semleges félként. A konkrét tervek egyelőre nem ismertek, de egyes források úgy tudják, az Optiarcnál egyaránt készülnek majd Blu-ray és HD DVD szabványnak megfelelő egységek. Míg az előbbi rendszernek elsődleges pártfogója a Sony, utóbbinak egyik legjelentősebb támogatója az NEC. Hasonló a helyzet a TSST-nél, ahol a HD DVD atyjának tekinthető Toshiba és a Blu-ray Disc Szövetség oszlopos tagjának számító Samsung közös erővel dolgozik egy hónapokon belül debütáló, asztali számítógépekbe építhető Blu-ray egységen, mely Samsung márkanéven fog piacra kerülni, de később megjelennek majd HD DVD kompatibilis olvasók és írók is a cég kínálatában.

Ahogy a TSST első Blu-ray kompatibilis egységének bejelentésekor, úgy most is felvetődött szakmai berkekben, hogy a következő generációs optikai adattároló-rendszerek háborújában az ellentétes oldalon álló cégek által létrehozott vegyesvállalatok biztosítékot jelenthetnek az anyavállalatok számára abban az esetben, ha az általuk preferált formátum elbukik. Valamivel optimistábban (vagy naivan) látják a helyzetet azok, akik az ilyen összetételű vegyesvállalatoktól azt várják, hogy közös fejlesztőcsapataikat bevetve előrukkolnak egy multiformátumú olvasóval, vagy íróval, jobb esetben egy egységes lemezformátummal. Egy ilyen fordulatra – melyet kétségkívül kedvezően fogadna a piac – azonban a közeljövőben aligha lehet számítani, legalábbis a szemben álló felek többször is határozottan cáfolták az egységes kék lézeres formátum létrejöttének lehetőségét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés