Hirdetés

Kilátásban a Teac-Pioneer házasság

A világ első DVD-felvevőjét gyártó japán Pioneer egyes hírek szerint tárgyalásokat folytat az egykor szebb napokat megélt, szintén japán partnerével, a Teac-kel. A cél egy új, optikai egységekbe építhető alkatrészeket fejlesztő vegyesvállalat létrehozása – írja a Bloomberg tokiói riportere.

A beszámolóban érintett cégek közül egyelőre csak a Pioneer részéről hangzott el kommentár; Akira Muneto, a tokiói székhelyű vállalat nevében úgy nyilatkozott, hogy egyelőre az sem dőlt még el, egyáltalán komolyan szóba jöhet-e egy ilyen összefonódás. A Pioneer ugyanakkor az utóbbi években az alapvetően pozitív előrejelzések ellenére a kínai és tajvani gyártók jelentős előrenyomulása miatt kénytelen volt sorozatos veszteségeket elkönyvelni, így kézenfekvő megoldás lenne a két japán cég összefogása. A fúzió ötlete a befektetőknek is tetszik, ezt jól jelzi, hogy a hír elterjedtével a Tokiói Értéktőzsdén mindkét vállalat részvényei erősebben zártak az előző napi állapothoz képest.

Az optikai meghajtók piacán az évek során egyre több vegyesvállalat jött létre, a zömében koreai és japán gyártók ugyanis csak összefogva tudják felvenni a versenyt tajvani és kínai vetélytársaikkal. Legutóbb a Sony és az NEC hozta nyilvánosságra, hogy jövőre közösen szállnak ringbe a mezőnyben, ahol hasonló felépítéssel évek óta működnek a Hitachi-LG, Toshiba-Samsung, Philips-Benq vállalategyüttesek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés