Tajvani segítségre számít a Sony NEC Optiarc

Idén közel 20 millió úgynevezett vékony kialakítású, zömében noteszgépekbe szánt optikai egységet értékesíthet a tajvani gyártók között élenjáró Lite-On IT. A tavalyi mennyiség több mint duplájára ugyanakkor ezúttal nem a noteszgép-piac továbbra is töretlen növekedése miatt van szükség: a vállalat éppen újonnan létrejövő konkurensétől számíthat jelentős megrendelésekre.

A jövő hónap elején megalakuló Sony NEC Optiarc vegyesvállalat egyesíti a két cég optikai egységeket fejlesztő és gyártó részlegét, ám a gyártókhoz közel álló források arról számoltak be, hogy az új piaci szereplő a hasonló vállalategyüttesekkel (Toshiba Samsung Storage Technology, Hitachi-LG Data Storage) ellentétben továbbra is jelentős részben OEM-partnereire épít majd. Mivel a Sony legendásan jó viszonyt ápol a Lite-On IT-vel, nem kizárt, hogy a vékony kialakítású optikai egységeket gyártó cégek között eladások tekintetében világviszonylatban a harmadik legnagyobbnak számító NEC-nek fel kell adnia pozícióját. A tajvani vállalat mindemellett szinte biztosan számíthat úgynevezett félmagas, tehát 5,25”-es optikai egységek megrendelésére is a vegyesvállalat részéről.

Iparági források rámutattak, hogy a Sony NEC Optiarctól érkező nagyobb megrendelés jelentősen javíthatna a Lite-On IT anyagi helyzetén; a 16-szoros tempójú PC-s DVD-írók OEM-árának folyamatos csökkenése miatt ugyanis a növekvő eladások ellenére is csaknem 10 százalékkal csökkent a vállalat árbevétele az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés