Egyre több gyártó árulja a rendszermemória részeként az Optane-t

Az OEM-ek technikailag csak az Intel új ajánlásait követik, de mégis rendkívül félrevezető az így megszabott specifikáció.

Az Intel az idei évben megpróbálta egy kicsit felrázni a termékskáláját, így a hagyományos Core i3, i5, i7 és i9 modelleket egy plusz jelöléssel egészítették ki, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendszeren belül, az adott Core processzor mellett van egy Optane cache SSD, amelynek a mérete 16 vagy 32 GB lehet. A legtöbben a 16 GB-os verziót rendelik, mivel ez igen olcsó, és tulajdonképpen arra jó, hogy a gépbe szerelt adattárolón található, sűrűn használt fájlokat gyorsabban betöltse.

A fentiekkel igazából nincs is semmi baj, a rendszer teszi, amit tennie kell, viszont úgy néz ki, hogy a szimpla plusz jelölés nem elég érdekes a vásárlók számára, így az OEM-ek pár napja bevetették azt a trükköt, hogy mostantól az Optane cache SSD méretét hozzáadják a rendszermemóriához. Ha tehát egy notebook például 8 GB-nyi rendszermemóriával rendelkezik, és van benne még 16 GB-nyi Optane SSD is, akkor a specifikációban az 24 GB rendszermemóriaként lesz jelölve.

A Dell és a HP azonnal elkezdte alkalmazni ezt a jelölési formát, bár utóbbi vállalat azért még az egyszerűsített specifikációhoz is odaírja, hogy ez a 24 GB végeredményben hogyan is jön össze, míg az előbbi cég ezt csak a részletes konfigurálásnál jelzi. De nem csak az említett két OEM érintett, ahogy telik az idő, úgy állnak át a többiek is az új jelölési metódusra.

Operatív vagy háttértár?
Operatív vagy háttértár?

A fentiekre egyébként az Intel ad lehetőséget, ugyanis a vállalat nemrég kiegészítette az Optane definícióját, méghozzá azzal a paragrafussal, hogy az Optane memória konkrétan memóriaként értendő, ugyanis a processzorhoz közel tárolja az adatokat, vagyis hasonló funkciót lát el, mint a DRAM, azaz a rendszermemória. Na most nehéz ebbe a leírásba belekötni, mert ha a hagyományos adattárolót tekintjük, akkor az Optane cache SSD valóban gyorsabban érhető el, de ilyen szempontból egy NVMe-s SSD kapacitása is hozzáadható lenne a rendszermemóriához, hiszen gyakorlatilag ugyanabba a csatolóba kerülne, ahova az Optane cache SSD. Ez főleg azért félrevezető így, mert a korábbi definíció azért mereven elkülönítette a DRAM-ot és az Optane memóriát, elmagyarázva azt, hogy az Optane miért nem tudja pótolni a rendszermemóriát, de az Intel ezt a részt ki is törölte, elvégre ellentmondana az új leírásuknak.

Az továbbra is felfogás kérdése, hogy melyik cég mit tekint memóriának. Gyakorlatilag az adattároló is az, csak a memóriahierarchia alsóbb szintjein helyezkedik el. Az viszont az elmúlt évtizedekben kialakult, hogy miképp tekint erre a piac, és eléggé mereven el volt különítve az operatív, valamint a háttértár. Az Optane cache SSD igazából a kettő között helyezkedik el, vagyis egyikhez sem tartozik igazán, ezért célszerű külön kezelni. Azzal tehát semmiképpen sem könnyítik meg a gyártók a vásárlók dolgát, ha hirtelen hozzáadják az alkalmazott cache SSD kapacitását a rendszermemóriához. Ez inkább félrevezető cselekedett, és bizony otthon a felhasználó nem 24 GB-ot fog látni a Windows operációs rendszeren belül a rendszermemória résznél feltüntetve. Persze ezt kezelhetik úgy a gyártók, hogy akkor már úgyis mindegy, hiszen a terméket megvette, jogilag pedig a definíció levédi őket, de ezzel egyáltalán nem növelik a vásárlói bizalmat. Sőt, végeredményben akár az a nézet is kialakulhat az Optane-ről, hogy az egész egy átverés, pedig technológiailag nem rossz dologról van szó, csak éppen a hatásait nem ott keresi majd a felhasználó, ahol az ténylegesen megnyilvánulhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés