Hirdetés

Újabb Intel Optane meghajtók a láthatáron

Még decemberben írtunk hírt az Intel Optane SSD 900P szériáról, de már érkezik is az utód, amely Optane SSD 905P néven jelenik meg. Ezek kapacitásban és tempóban jelentenek előrelépést, viszont az elérhető formátumok nem változtak, ismételten HHHL, illetve 2,5"-es U.2 meghajtók képezik a szériát.

A félmagas formátumban készült megoldás kapacitása 960 GB lehet, x4-es PCI Express foglalatba illeszkedik, és a márkához méltó módon kék megvilágítással dobja fel az adott konfigurációt. Eközben a 2,5"-es, U.2-es modell 480 GB tárhellyel választható.


[+]

Ami a specifikációkban megadott közös jellemzőket illeti, mindegyik meghajtó NVMe protokollt használ, továbbá szekvenciális olvasásban 2600, írásban pedig 2200 MB/s-os tempóra képesek (az elődök esetében ezek az értékek rendre 2500 és 2000 MB/s-ok voltak). Véletlenszerű olvasásban 575 000, míg írásban 550 000 IOPS érhető el, a strapabírás szempontjából pedig 10 DWPD jellemzi a sorozat termékeit.

Az extrém igényekhez szükséges meghajtók gyári garanciája 5 év. Az árak tekintetében a csúcsmodell rövid ideig elérhető volt az egyik népszerű webáruházban, méghozzá 1600 dollárért, de mivel ez még nem hivatalos bejelentés, így utóbbit nem érdemes szentírásnak tekinteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés