Hirdetés

Nyilvánosan demonstrálta a Cell képességeit a Toshiba

A Toshiba egy yokohamai rendezvényen demonstrálta a Sonyval és az IBM-mel közösen fejlesztett Cell processzor képességeit. A leginkább a készülőfélben lévő PlayStation 3 konzollal kapcsolatban emlegetett Cell egy 64 bites IBM Power architektúrára épülő magot és nyolc független végrehajtó egységet, ún. együttműködő feldolgozóelemet (SPE) tartalmaz. A központi CPU – mely maga is két programszál végrehajtására képes egy időben – a chip agya, ez felel az operációs rendszer futtatásáért és a feladatok felosztásáért az SPE-k között. Ezek elsősorban – a grafikai megjelenítésben vagy szimulációk során intenzíven használt – lebegőpontos számítások végrehajtásában jeleskednek.


Forrás: TechOn!

A TechOn! beszámolója szerint a Toshiba prezentációjában a Cell egyszerre 48, merevlemezen tárolt SDTV formátumú MPEG-2 streamet dekódolt és jelenített meg valós időben egy 8 x 6 részre osztott, 1920x1080 pixel felbontású kijelzőn. A processzorban hat SPE biztosította a tömörített videók dekódolását, egy a képek méretezéséről gondoskodott, egy pedig más feladatok számára állt készenlétben.

A Toshiba olyan – közelebbről meg nem nevezett – operációs rendszert használt, amely több taszk vagy többszálú kódok futtatása esetén maga gazdálkodik az erőforrásokkal, és nem igényli az alkalmazások programozóitól az egyes végrehajtási egységek megcímzését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés