Hirdetés

Egy év múlva kerül forgalomba a PlayStation 3

Néhány nappal a Microsoft Xbox 360 bemutatója után a Sony is felfedte következő generációs játékkonzolja specifikációját. A PlayStation 3 – amint az jó ideje ismert – az IBM, a Sony és a Toshiba közös fejlesztésében készült Cell processzorra fog alapozni, amelyben egy 3,2 GHz-en futó, PowerPC architektúrára épülő mag mellé hét darab, azonos órajelen üzemelő együttműködő feldolgozóegység (SPE) társul. Az előbbi 512 kB másodszintű gyorsítótárral van ellátva, míg az utóbbiak fejenként 256 kB SRAM-ra hagyatkozhatnak.

A rendszermemória a Rambus XDR technológiáját használja, a processzor magsebességén fut, és 256 MB méretű. A grafikus processzor az NVIDIA műhelyéből került ki; 550 MHz-en működik, és 256 MB, 700 MHz-es GDDR3 memóriát vehet igénybe. A nyers adatokat folytatva álljon itt még két szám: a CPU lebegőpontos számítási teljesítménye 218 gigaflop, amelyhez még hozzájön a grafikus vezérlő 1,8 teraflopos kapacitása – szuperszámítógép kicsiben.

Ahogyan az Xbox 360, úgy PlayStation 3 sem csupán játékra használható, a tervezők szándékai szerint multimédiás szórakoztatóközpontként is megállja a helyét. Ehhez minden feltétel adott, ugyanis támogatja nagy felbontású (max. 1080p) videók megtekintését (két csatornán!), és ehhez a CD-vel és DVD-vel is kompatibilis Blu-Ray Disc meghajtója révén megfelelő tárolóeszközt is biztosít – míg a Microsoft terméke csak DVD-olvasóval érkezik. Hasonló a két eszköz merevlemezes egysége: a Sony is kivehető, 2,5 colos winchestert alkalmaz.

Memóriakártyák terén a készülék a kötelező Memory Stick mellett SD és CF (Type I, II) formátumokat is kezel. A kommunikációt IEEE 802.11b/g szerinti vezeték nélküli és Gigabit Ethernet hálózati interfész, valamint Bluetooth szolgálja, perifériák számára hat USB 2.0 port is rendelkezésre áll. A hatcsatornás (Dolby- és DTS-kompatibilis) hang analóg és optikai digitális kimeneten továbbítható.

A Microsoft lépéséhez hasonlóan jelenleg a Sony is csak az érdeklődés felkeltésére való bejelentést tett, kereskedelmi forgalomba csak kereken egy év múlva, a 2006-os E3 kiállítással egy időben kerül a PlayStation 3 – jócskán lemaradva a karácsony előtt piacra dobni szándékozott Xbox 360-tól. A gyártó ígérete szerint a PS3 lefelé kompatibilis lesz a korábbi konzolgenerációkkal, ami igencsak vonzóvá teheti sok játékos szemében. A Microsofttal kapcsolatban korábban kizárták az első generációs Xboxra írt játékok „újrafelhasználhatóságát”, nem lehetetlen azonban, hogy a konkurencia nyomásának engedve kifejlesztik a megfelelő emulátort az Xbox 360-hoz is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés