Hirdetés

Adaptec Serial ATA vezérlők

Az Adaptec bejelentette, hogy még ebben az évben megkezdi a Serial ATA szabványon alapuló chipek sorozatgyártását. Az első próba/bemutató chipek tavasszal lesznek elérhetőek, melyeket az IDF rendezvényen fognak bemutatni.

Ekkor két változat debütál: az egyik egy 4 csatornás RAID kontroller, mely 0, 1, 1/0 és 5 üzemmódban képes kezelni a merevlemezeket. Ezen kívül egy PCI foglalatos, szintén Serial ATA RAID kártya is bemutatásra kerül.

A Serial ATA előnye, hogy az adatátvitelt nagy mértékben fel lehet gyorsítani azzal, hogy az eddigi párhuzamos rendszert sorosra cserélik. Az első típusok 150 MByte/s sebességgel bírnak, míg a szabvány szerint akár 600 Mbyte is lehet az adatátvitel másodpercenként! Jól látszik tehát, hogy már az első eszközök is meghaladják a nemrég bevezetett ATA/133 képességeit.

További előny, hogy végre megszabadulhatunk a széles IDE kábelektől, ugyanis a Serial ATA egyszerű, vékony soros kábelekkel oldja meg az adattovábbítást. Ráadásul a kábel hossza akár az 1 métert is meghaladhatja. Így nagyon jól szellőző gépeket lehet kialakítani, és a szerelés is könnyebb lesz.

Minden jóban van egy csipetnyi rossz. Jelen esetben elég nagy "csipetről" van szó: a Serial ATA nem kompatibilis a mostani merevlemezekkel, így ha valaki az "új áldás" örömeit akarja élvezni, annak előbb Serial ATA-t támogató meghajtóra is szüksége van, ami nem egy olcsó mulatság! Persze a nagyobb gyártók már mind terveztek ilyen merevlemezeket, de igazi elterjedésükre még várni kell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés