Hirdetés

Három új GPU-ról pletykálnak az NVIDIA partnerei

A 28 nm-es gyártástechnológia mellett természetes, hogy az NVIDIA is új GPU-családdal készül, de egyelőre meglehetősen kevés adatot lehet tudni a vállalat terveiről. Az új pletykák alapján az első új generációs lapka a GK107-es kódnevet viseli, és elsősorban a mobil piacra készül. Ez a stratégia nem egyedi, ugyanis az asztali VGA-k erős amortizációja miatt még a konkurens AMD is a mobil termékek mielőbbi bevetésére fókuszál. Mindez persze nem zárja ki a GK107-es GPU asztali megoldásainak bevetését, csupán arról van szó, hogy a mobil piac jelenleg fontosabb.

A GK107-ről nagyon keveset tudni, ami biztos, hogy a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiájával készül, míg a memóriabusz várhatóan 128 bites szélességű lesz, és GDDR3, illetve GDDR5 szabványú lapkákat kezel. Ebből világosan látszik, hogy elsődlegesen olcsóbb termékről van szó, így a középkategóriában lehet majd bevetni. A GPU mintáit az NVIDIA már szállítja az érdeklődőknek, de a bemutató pontos időpontjáról még nincs adat. A legvalószínűbb eshetőség a következő év elején megrendezendő CES rendezvény. Valamivel később érkezik majd a GK104, mely szintén 28 nm-es GPU lesz, de ennél többet nem lehet tudni róla. Annyi azonban bizonyos, hogy a GK107-nél gyorsabb termékről van szó, így drágább is lesz, valamint többet is fogyaszt majd.

A Kepler generáció csúcsmodelljének a GK100 számít majd, ám erről nagyon kevés információ van, de a 28 nm-es gyártástechnológia használata biztos. Valószínű, hogy ez a lapka érkezik a legkésőbb, és nem is lesz belőle mobil variáns. A megjelenésről gyakorlatilag semmilyen információt nem tudni, de az NVIDIA az idei GTC-t 2012 májusára halasztotta, így a legvalószínűbb eshetőség, hogy a GK100 ekkor mutatkozik majd be. Ez a lapka egyébként támogatja a virtuális memóriát, valamint a magasabb prioritású szálak kezelését. Az előbbi szolgáltatást valószínűleg mindegyik Kepler architektúrára épülő GPU megkapja, de az utóbbi funkció elsősorban csak a HPC szerverekben hasznos, így a gyengébb termékekből kimaradhat. Ez logikus lépés lehet, mivel az ütemezést nagyon költségessé teszi, és a kisebb lapkáknál erre nincs megfelelő tranzisztorkeret. A legtöbb PC-s felhasználó alapvetően nem is nyerne túl sokat a magasabb prioritású szálak kezelésének támogatásával, így jelenleg hanyagolható funkcióról van szó. A virtuális memória támogatása a GPU oldaláról viszont számottevő előny lehet, amennyiben a fejlesztők kihasználják a benne rejlő lehetőségeket.

Természetesen jöhet több új generációs GPU is, de látni kell, hogy a VGA-piac extrém mértékben szűkül, és az IGP-k ellen lényegében az NVIDIA nem tehet semmit. A belépőszintre tehát sokkal logikusabb az aktuális generációba tartozó termékeket továbbvinni, hiszen ezek minimális költségekből átkeresztelhetők, és az Intel IGP-ivel bőven felveszik a versenyt. Az AMD IGP-i már számottevően erősebbek, de a fusionös gépekhez a gyártók kivétel nélkül Radeont társítanak (elsősorban a Dual Graphics szolgáltatás miatt), így az NVIDIA számára ez a terület eleve elérhetetlennek tűnik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés