Hirdetés

Mégsem idén jön az NVIDIA Kepler

Az már teljesen világos, hogy az NVIDIA pár hónapon belül bejelenti az új generációs Kepler termékcsalád debütálását, de a pontos időpontot még mindig homály fedi. A vállalat az idei ISC (International Supercomputing Conference) rendezvényen már említette, hogy a termék 2012-ben lesz elérhető, de nemrég Chris Malachowsky, az NVIDIA társalapítója úgy fogalmazott, hogy a szállítása akár idén is megkezdődhet. A megfogalmazás sajnos nem volt a legpontosabb, és fel is hívtuk arra a figyelmet, hogy ez nem feltétlen jelent kereskedelmi szinten elérhető terméket, ám az interneten az egész megnyilvánulás máshogy csapódott le, és számos hírben készpénznek vették az év végi startot.

Ken Brown most tiszta vizet öntött a pohárba, és kijelentette, hogy bár az év vége előtt elkészülnek az első termékminták, de tömeggyártás idén nem lehetséges. Ennek megfelelően az NVIDIA nem számít arra, hogy még az év vége előtt forgalomba hozható az első Kepler architektúrára épülő cGPU.

Ez már egy pontosabb megfogalmazás, és alapvetően minden olyan pletyka terjedésének véget vett, ami az idei startot feltételezi. Azt persze nem lehet tudni, hogy 2012-ben mikor történhet meg a debütálás. Az iparági pletykák szerint a Kepler termékcsalád lapkái a TSMC 28 nm-es HP gyártósorain készülnek, és a tajvani bérgyártó az aktuális pénzügyi negyedévet részletező konferenciáján kijelentette, hogy ezen az eljáráson a tömeggyártás a következő év első negyedéve előtt nem kezdődhet meg.

A TSMC legfrissebb álláspontja szerint az őszi hónapok vége felé a 28 nm-es LP eljárás biztosan bevethető lesz, és nagy valószínűséggel a HPL is, amire a vállalat adatai szerint a Kintex-7 K325T jelzésű FPGA épít, és ez a termék a negyedik negyedévben debütál. A korábbi útitervhez képest ez némi változást jelent, ugyanis a HPL eljárás eredetileg a HP node után érkezett volna, de az erre építő termékek megjelenéséből ítélve hamarabb elérhető lesz. Az AMD még nem közölte, hogy melyik node-ot választja, de korábban már említették, hogy még az idén megjelenik az első Southern Islands családba tartozó GPU, és így a 28 nm-es HP eljárás használata nagyon valószínűtlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés