Hirdetés

NVIDIA: Ion platform a VIA Nano processzorhoz?

Az NVIDIA gőzerővel dolgozik az Intel Atom processzorokat használó Ion platform bevezetésén, mely minden bizonnyal 2009 második negyedévében jelenik meg. Természetesen az Intel is zöld utat adott az NVIDIA új fejlesztésének, amit a Microsoft már validált is, továbbá engedélyezte a Vista Premium Ready matrica használatát az Ion-alapú termékekre. A zöldek természetesen elégedettek az események alakulásával. A vállalat elmondása szerint az új Ion platform messze túlteljesíti az Intel 945GSE típusú lapkakészlet tudását, ami esélyt ad a vásárlók számára, hogy a kor igényeihez igazított netbookot válasszanak anélkül, hogy a hordozhatóságról és az alacsony fogyasztásról le kellene mondaniuk.

Bár mostanában az Intel és az NVIDIA kapcsolata mintha nem lenne teljesen zökkenőmentes, az Ion platform megjelenését semmi sem veszélyezteti. Sőt, utóbbi vállalat együttműködik a VIA-val a Nano processzorokhoz készített Ion platformmal kapcsolatban. A kiszivárgott információk szerint a rendszer alapja gyakorlatilag megegyezik az Intel Atom termékekhez készített lapkával, csak a Nano processzorok támogatásához szükséges változtatásokat végezte el az NVIDIA.

Érdemes azonban elgondolkodni, hogy az Ion platform alapjaira építkező VIA Nano lapka hova lesz pozicionálva. A zöldek felmérése szerint a netbook egy rendkívül fontos üzletág, azonban a piaci elemzések alapján a vásárlók nagy többsége nem a hordozhatóság, hanem az alacsony ár miatt döntött a kisméretű kijelzővel rendelkező mobil számítógépek mellett. A vállalat alaposan megvizsgálta a vevők igényeit, és arra a következtetésre jutott, hogy a többség igényeit nem a netbook, hanem az AMD nemrég bejelentett ultrahordozható notebookplatformjai elégítik ki. Az Intel nyilvánvalóan nem szeretné ezt a kategóriát a piacon látni, hiszen elvágja a határt a netbook- és a notebookpiac között, ennek következtében nem is értenek egyet az AMD elképzeléseivel, és értelmetlennek tartják az ultrahordozható platformokat. Nem elképzelhetetlen, hogy az NVIDIA a Nano processzor segítségével kíván konkurenciát állítani az AMD olcsó notebookkal kapcsolatos terveinek, ami a vásárlók szempontjából mindenképpen jó hír, hiszen a kiélezett árverseny a fogyasztóknak kedvez.

A notebookgyártók aggódnak.

Annak ellenére, hogy a független elemzők szerint az ultrahordozható notebookok szegmense rendkívül sikeres lehet, a notebookgyártók kifejezetten aggódnak a bevezetése miatt. A jelenlegi piac tökéletesen kiegyensúlyozott. A netbookok a hordozhatóság érdekében kisméretű kijelzőt kínálnak olcsón, és a teljesítményük sem túl magas. A notebookok valamivel drágább árszabással versengenek a vásárlók kegyeiért, a termékpaletta pedig meglehetősen sokoldalú. Az AMD ultrahordozható platformjai a két kategória közé ékelődnek be, közepes méretű, 14 hüvelykes kijelzőt és jó multimédiás teljesítményt kínálva. A notebookgyártók szerint ez azért probléma, mert az olcsóbb, főleg Intel Centrino alapokra építkező termékek a rosszabb fogyasztási mutatók és gyengébb multimédiás szolgáltatások mellett is drágábbak lesznek. Mivel rengeteg ilyen notebook van a nagyobb gyártók raktáraiban, az ultrahordozható rendszerek bevezetése akár komoly gondokat is okozhat számukra. Az AMD szerint semmi alapja az aggodalmaknak, hiszen a mobil számítógépek piacának jót tesz majd, ha végre megmozdul az állóvíz. A cég elmondása szerint az ultrahordozható platformok egyáltalán nem jelentenek majd problémát, hiszen nagyobb teljesítményű, erősebb központi és grafikus processzorokat továbbra is csak a notebookokba építenek majd.

Az AMD megnyugtatásul azt is közölte, hogy a HD 4000 szériás mobil Radeonok komoly értéket képviselnek, és természetesen csak a drágább gépekben lesznek elérhetők, így nem megalapozott a gyártók félelme. A változások persze áldozatokat követelnek majd, de a gazdasági válság miatt cselekedni kell, hiszen a vásárlók értékrendje megváltozott. A cég állítása szerint olcsóbban kell jobb teljesítményt kínálni, így a forgalom visszaesése sem lesz jelentős.

Természetesen látható, hogy mindegyik vállalat a saját érdekét védi. Az, hogy jelenleg az AMD hozzáállása a legjobb a felhasználók számára, csak véletlen. Mindenesetre a mobil számítógépek piaca változás előtt áll, és szinte biztosra vehető, hogy ebből a vásárlók profitálnak a legtöbbet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés