Hirdetés

CeBIT 2009: robban az Ion-bomba!

Az NVIDIA valami nagyra készül, már a tavalyi CeBIT-en is kifejtették, hogy igazából az ő nagy konkurensük az Intel, nem is az ATI (AMD). Ez persze a Radeon 3800-as és 4800-as széria sikere fényében némileg költői túlzásnak hat, de tény, hogy az NVIDIA közben máshol, máshogy fejlesztett.

Az Ionról már többször beszámoltunk, ám most először nyílt lehetőségünk kézbevenni azt, illetve saját szemünkkel látni működés közben. Meggyőző volt. Nagyon.


NVIDIA Ion - BUMM a galériába

Hogy lelőjük az összes izgalmat gyorsan: Full HD videók lejátszása – nem gond; x.264 videók transzkódolása az iPhone-unkra – nem gond; egy kis Call of Duty 4 – sima ügy. Tényleg abszolút használható, jó sebességű megoldás. Ünnepeltük a netbook koncepciót és az Atom processzort annak születésekor, mert tény, hogy nagyon sok feladatra elég az, és végre nőtt az üzemidő, csökkentek a méretek, megszűnt a pazarlás. Az is tény ugyanakkor, hogy egy film megtekintése, némi "médiafogyasztás", egy kis játék is a mindennapi tevékenységekhez tartozik. Illetve kellene tartozzon, mert az Intel azért ilyen minőségben még adósunk a megoldással. NVIDIA to the rescue, mondaná az angol.

Egy kétmagos Atom processzorral szerelve igen kívánatos kis platform, gép ez. Mulatságos volt látni a hatalmas LCD TV előtt, többen hitetlenkedtek, mondván, hogy ez a kis vacak nem hajthat meg egy ilyen nagy dolgot.

Az Intel persze nem örül, hogy hatalmas kereslet van kibontakozóban egy konkurens chipsetre, de egy-két peren és némi piaci nyomásgyakorláson kívül egyetlen dolgot tehet: tervez és gyárt egy jobb terméket. Amíg ezt nem teszi meg, addig: Advantage NVIDIA.

Egy külföldi újságíró még hosszan rugdalta az NVIDIA illetékesét a GPU-k "átnevezgetése" miatt, de ezt mi úgy 20 perc hallgatás után meguntuk, és rohantunk a Press Centerbe megírni ezt a kis szösszenetet. Ja, még egy adalék: divat azon nyafogni, hogy a CeBIT-en lézengés van, meg pangás, meg kihalás. A magam nevében mondom, hogy durván két-háromszor annyi ember van, mint ami egészséges a normális haladáshoz, fotózáshoz. Röviden és magyarul: tömeg van. Meg sok termék. Új.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés