Hirdetés

Két mobil GeForce vált egy modellt a belépőszinten

Az MX230 és MX250 kézen fogva nyugdíjazza az MX150-et.

Az NVIDIA csendben bejelentett két új mobil GeForce-ot, amelyre több gyártó is kiállít majd különböző notebookokat. A friss megoldások a GeForce MX230 és MX250 nevet viselik, és lényegében leváltják az MX150-et.

Az alapok sajnos nem újak, mivel ugyanaz a Pascal architektúrára épülő GP108-as GPU köszön vissza, amelyre az MX150 is épül. Megmarad a 384 feldolgozóegység is a 24 textúrázó és 2 ROP blokk, azaz 16 blending egység társaságában. A 64 bites memóriabusz sem változik, amely minden esetben GDDR5 szabványú memóriát kaphat, a kapacitás pedig lehet 2 vagy 4 GB is.

Szokás szerint az órajelekre vonatkozóan se specifikáció, se ajánlás. A GeForce MX230-at úgy kell paraméterezni, hogy maximum 2,6-szer legyen gyorsabb az Intel Core i5-8265U IGP-jénél, míg a GeForce MX250 esetében ez az érték lehet akár 3,5-szeres is. Minimum követelmény nincs, vagyis minden megrendelő azt állít be, amit akar, természetesen az előbbi határokon belül. Ez elsődlegesen azt szolgálja, hogy lehessen játszani a fogyasztással, amely maximum 25 watt lehet. Ugyanakkor ha egy adott notebookdizájnba ez nem elég jó, akkor beállítható például 10-15 watt is. Ettől a teljesítmény természetesen csökken, viszont az Intel Core i5-8265U IGP-jénél biztos gyorsabb marad, vagyis az alapelvárást teljesíti.

Információink szerint a GeForce MX250 teljesen kiváltja az MX150-et, míg az MX230 azért került bevezetésre, mert a notebookgyártók túl drágának tartották az MX150-et, miközben messze nem használták ki a benne rejlő teljesítményt a TDP igen jelentős limitálása miatt. Ilyenkor egyszerűen meg sem rendelték a hardvert, ami az NVIDIA számára nem kedvező, így készítettek egy olcsóbb verziót. Ez a partnereknek azért jó, mert hiába rendelnék az MX250-et, a hőelvezetési korlátok következtében úgy sem járatnák annyira magas órajelen, hogy 3,5-szer gyorsabb lehessen a kijelölt referenciaprocesszornál, az MX230 viszont kisebb árral már megérheti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés