Hirdetés

Nvidia dömping: NV31, NV34, NV35 és NV40 chipek

Ahogy kiderült, a GeForce FX nem lesz nagy számban kapható, az elemzők rögtön igyekeztek utána járni, hogy az nVidia milyen tervekkel tekint a jövőbe. Nem meglepő, hogy irdatlan messzeségbe nem jutottak, de azért közzé tesszük az eddigi információkat.

Úgy tűnik, hogy a GeForce FX fiaskót a cég rengeteg más termékkel próbálja feledtetni. Természetesen nem akarja átadni a piacvezető helyet az ATI-nak, így következő VPU-it úgy tervezi meg, hogy azok képesek legyenek szembeszállni a RADEON 9500 és 9700 (majd 9900) sorozattal. A következőkben a cég előzetes terveit ismertetjük, melyek nem hivatalosak, s természetesen bármi közbejöhet, ahogy az történt a közelmúltban is. Lássuk azonban az optimista útitervet!

Kezdjük az NV31-gyel, hiszen ez áll legközelebb a bejelentéshez! Várhatóan a CeBIT 2003 kiállításon lebbentik fel a fátylat az új VPU-ról. Ezt a chipet középosztályba szánják, a jelenlegi GeForce Titanium sorozat leváltására. Három változat készül belőle, mindegyik 80 millió tranzisztorból épül fel (a GeForce 4 Ti 65 millióból), s 4 renderelő futószalag lesz bennük. A három változat a mag és a memória órajelekben fog eltérni egymástól. A legerősebb VPU modell 350 MHz-en, a kisebbek 300, illetve 250 MHz-en ketyegnek. A memória órajelek még nem ismertek, ám becslések szerint a legerősebb kártyákon ez 650 MHz lesz, míg a leggyengébb, NV31-Mobile 500 MHz-es DDR SDRAM memóriával lesz szerelve. Ez utóbbi neve sejteti, hogy notebookokba szánja a cég.

Az NV35 nyáron érkezik, ez lesz a GeForce FX utódja, 130 millió tranzisztorból fog állni, kicsit többől, mint szerencsétenül járt elődje. A fejlesztésekről azonban nincsenek pontos adatok.

Az NV34 valószínűleg egy MX változat lesz, hiszen mindössze 45 millió tranzisztorból (?) fog állni, ennek ellenére a hírek szerint ebben is 4 renderelő pipeline lesz. Elég sok verzió várható, háromtól akár hatig is, de a jelenlegi becslés szerint 4 változatot köszönthetünk majd. Az órajelek pontos meghatározását az nVidia a gyártókra bízza, hogy lefedhessék a piaci igényeket, de úgy tűnik, hogy 300 és 375 MHz közötti órajeleken üzemel ez a VPU. Elképzelhető, hogy a következő generációs nForce IGP-be is egy ilyen mag kerül integrálásra, bár a 45 millió tranzisztor kicsit sok, hogy egy északi hídba pakolják...

Az NV40 tudhatóan az új nagyágyú lesz, terv szintjén mindenképp. Senki sem tudja pontosan, mikor érkezik, van aki az őszi időszakot emlegeti, de sokak szerint a karácsonyi időszakra tehető a megjelenése (deja vu?)... 150 millió tranzisztor építi fel ezt a VPU-t, ami arról árulkodik, hogy itt nem egy teljesen új dologgal, inkább egy igen jól továbbfejlesztett GeForce FX maggal állunk szemben.

Ne feledkezzünk meg az NV33 és NV36 kódjelű magokról sem, melyekről egyelőre csak annyit tudni, hogy 2003 vége felé érkeznek.

Kérdés, hogy az ATI mindeközben mit tesz, hiszen vannak híreink a RADEON 9900-ról és egy teljesen új RADEON generációról (R400) is esett szó az idei tervekben. Ha mindkét cég tartja terveit, izgalmas év elé nézünk a VPU piacon. Az optimisták várhatják ezen kívül valamely kisebb cég nagy durranását is, ám erre az utóbbi évek nem sok esélyt hagytak...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés