Hirdetés

Szabványos formátumon is megjelent az NVIDIA A100 80 GB-os verziója

A PCI Express 4.0-s gyorsító az SXM-es opcióhoz viszonyítva visszavesz a fogyasztás, illetve a skálázhatóság tekintetében.

Az NVIDIA az előző év novemberében jelentette be a memóriában durván kigyúrt A100-as gyorsító SXM4 formátumú verzióját, most pedig bemutatták ennek széles körben is alkalmazható, PCI Express interfészen dolgozó változatát.

A nyers paraméterek tekintetében nincs változás az SXM-es opcióhoz képest, az NVIDIA papíron ugyanazt kínálja, amit a fentebb linkelt hírben leírtunk. A különbség pusztán a formátumból ered, ugyanis a PCI Express 4.0-s interfészre tervezett verziónál nem lehet elvinni a fogyasztást 400 wattig, azt nem venné meg a piac, így a limit 250 watt lesz. Ehhez a számok alapján nem tartozik kisebb GPU Boost órajel, de az NVIDIA sem tagadja, hogy 150 wattal kisebb fogyasztási keret mellett számolni kell a teljesítmény csökkenésével, de lassulás mértékére hivatalos adat nincs. Úgy tudjuk, hogy a PCI Express formátumú verzió az SXM-es opció tempójának 85-90%-át biztosíthatja, de ez inkább egy átlagos érték, mivel nagyban függ a futtatott munkafolyamattól.


[+]

Az x16-os PCI Express 4.0-s csatoló – szokás szerint – egy formátumból eredő limitációt is behoz. Ezt a verziót nem nagymértékű skálázhatóságra tervezte a cég, így mindössze két A100-at lehet egymással összekötni, ehhez külön megvásárolható a megfelelő NVLink híd. Mindez nem valószínű, hogy a piacot váratlanul éri, a korábbi gyorsítóknál is ez volt a helyzet.

A gyorsító hűtését passzív borda látja el, vagyis meg van adva egy minimális légszállítási igény az adott szerverre nézve, és ezt figyelembe véve lehet beépíteni a terméket. A 80 GB-os fedélzeti tárral rendelkező A100-as gyorsító, PCI Express 4.0-s csatolóval dolgozó verziójának szállítása már megkezdődött a nagyobb megrendelők felé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés