Hirdetés

PCI Express 4.0-t támogató GeForce-ot leplezett le az NVIDIA

A vállalat olyan területen vetette be elsőként az új generációs interfészt, ami sokak szerint értelmetlennek tűnik, de van haszna.

Az NVIDIA csendben megszellőztette, hogy érkezik a GeForce MX450-es mobil grafikus vezérlő, amelyről eléggé szűkszavúan nyilatkoztak, de a PCI Express 4.0 támogatása, illetve a GDDR6 opcionális elérhetősége felkeltheti a figyelmet, hiszen a belépőszinten ezek korábban nem voltak szokványosak.

Sajnos a tényleges specifikációkról nincs pontos adat, de pusztán a PCI Express 4.0-hoz új lapka szükséges, hiszen az NVIDIA korábbi megoldásai nem tartalmaztak ilyen vezérlőt. Ugyanakkor egy korábban tervezett dizájnt viszonylag egyszerű kompatibilissé tenni az új PCI Express szabvánnyal, és akár a GDDR6-tal is, hiszen csupán a vezérlőkön kell változtatni, a fizikai szintű implementáció maximum apró módosításokat igényel.

A fentiek miatt sajnos konkrét teljesítményadatok nem érhetők el, de valószínű, hogy 64 bites memóriabuszt alkalmaz a lapka, hiszen a célzott szinten nem igazán van hely szélesebb megoldásokat kiépíteni, viszont GDDR5 helyett alkalmazható GDDR6 memória is, ami előrelépés.

De kell-e a PCI Express 4.0?

Valójában van értelme a PCI Express 4.0-nak, főleg mobil szinten, ugyanis a kifejezetten vékony notebookok esetében igen tipikus, hogy a gyártók nemhogy tizenhat, hanem még a nyolc sávot sem használják fel. Hiába van meg a lehetőség a CPU vagy a GPU oldalán, sokkal nagyobb előny, ha mindössze négy sávon keresztül kommunikál a két hardver, mert egyszerűbb lesz a notebook nyomtatott áramköri lapja. Ilyenkor már nem túl erős teljesítményű GPU-nál sem mindegy, hogy a PCI Express kapcsolat 3.0-s vagy 4.0-s szabványú. Márpedig hiába megy sokszor ezer dollár fölé az egyes PC-s notebookok ára, a spórolásnak elképesztően nagy szerepe van ma, és bizony a gyártók inkább választanak majd négy darab 4.0-s szabványú sávot, minthogy 3.0-s opción kivezessenek nyolcat. Ez egyszerűen olcsóbb, miközben az adatátviteli teljesítmény ugyanott van. Hasonló okok miatt történik az meg, hogy még a játékra szánt vékonyabb notebookok is sokszor csak nyolc sávot használnak a CPU és a GPU között, hiába lenne elérhető elméletben a teljes buszszélesség.

A GeForce MX450 várhatóan az októberben érkező, kifejezetten vékony notebookokban tűnhet fel, ekkorra valószínűleg a tényleges specifikációi is kiderülnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés