Hirdetés

Új processzorhűtők szerverekbe, munkaállomásokba a Noctua és Arctic kínálatában

Mind a Noctua, mind pedig az Arctic ismert és elismert gyártónak számít a számítógéphűtők szegmensében. Most e két vállalat szinte egyidőben mutatott be Intel alapú szerverekbe és munkaállomásokba szánt processzorhűtőket.

Az Arctic a meglehetősen egyszerű felépítésű, 92 mm-es ventilátorral operáló Alpine 20 Plus CO névre keresztelt újdonságot az Intel LGA2011 foglalatos gépekbe ajánlja, a rugós-csavaros (narrow ILM típusú) felfogatás is ennek megfelelően van kialakítva. A 130 wattos hűtési kapacitásra képes, kompakt (99 x 95 x 80 mm) méretekkel rendelkező, de hőcsöveket mellőző 440 grammos blokk tetején az említett 92 mm-es ventilátor lapátjai a PWM szabályozástól függően 600-2200 fordulatot tesznek meg percenként.


[+]

Érdekességként megemlítendő, hogy az Arctic ehhez a modellhez (aminek a nevében a CO a „Continuous Operation”, azaz 24/7 működésre utal) nem a jól ismert kerámiacsapágyas ventilátorát használja, hanem japán gyártmányú golyóscsapágyakat építettek be. Állításuk szerint ez a szélgép ebben a kiépítésben maximális fordulatszám mellett nagyjából 25-26 dB zajt bocsát ki.


[+]

Az Arctic Alpine 20 Plus CO nettó 14,50 eurós ajánlott áron kerül a boltokba, a garancia 6 év.

A másik versenyző, a Noctua az NH-U12DX i4 és NH-U9DX i4 hűtőket mutatta be, melyek család korábbi modelljeinek továbbfejlesztett változatai. A szintén szervereket és munkaállomásokat kiszolgáló hőcsöves, torony kivitelű termékeket főként az eltérő méretek különböztetik meg egymástól, így az utóbbi az alacsonyabb felépítésnek köszönhetően 4U házakba is beszerelhető – cserébe a nagyobbik variáns sokkal karcsúbb, mindössze 45 mm vastag.

A fizikai méretek a ventilátorok átmérőjét is befolyásolják: a nevüknek megfelelően az NH-U12DX i4 egy darab 120 mm-es, PWM szabályozású NF-F12 ventilátort kapott, míg az NH-U9DX i4-en egy pár 92 mm-es NF-B9 szélgép teljesít szolgálatot – ezek maximális fordulatszámának megregulázásához a gyártó mellékeli az LNA adaptereket.

Noctua NH-U9DX i4
Noctua NH-U9DX i4 [+]

A gyártótól megszokott SecuFirm 2 rögzítési rendszer ez esetben nem csak az LGA2011 foglalatos szerver és munkaállomás alaplapokat képes kiszolgálni, hanem az LGA1366/1356 kompatibilis Xeon processzorokra is felhelyezhető. Sőt, az LGA2011 kapcsán meg kell jegyezni, hogy mind a keskeny (narrow ILM), mind pedig a négyzet alakú (square ILM) alakú rögzítési rendszerrel kompatibilisek.

Noctua NH-U12DX i4
Noctua NH-U12DX i4 [+]

A Noctua hűtői is 6 év jótállással kerülnek boltokba, nettó 59,90 (NH-U9DX i4) és 69,90 (NH-U12DX i4) eurós áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés