Hirdetés

Noctua NF-S12A: finomhangolt házhűtő ventilátorok az osztrákok műhelyéből

A Noctua bemutatta harmadik generációs, 120 mm átmérőjű S12 ventilátorszériáját, aminek első változata még 2006-ban látott napvilágot, amit aztán 2009-ben követett egy második variáns NF-S12B névvel. Újabb bő három év elteltével most az NF-S12A típuson van a sor, hogy bizonyítsa rátermettségét a kis légellenállással bíró területeken, mint például a házhűtés.

Az új típuson néhány olyan apró változtatást hajtottak végre, amelyek segítségével növelték a hatékonyságot és az eddiginél jobb zaj-légáram arányt értek el. Például a lapátok kilépő élein átdolgozott bütyköket alkalmaznak a rajtuk kialakuló káros turbulens áramlások elkerülése végett, aminek hála nem csak nagyobb légáramlást tudtak elérni, hanem a közepes és nagy ellenállású alkalmazásoknál (radiátorok, hűtőbordák) is többre képes, mint elődje, habár kétségkívül nem ez a fő szakterülete.

Ezenkívül ennél a modellnél is megjelent az AAO (Advanced Acoustic Optimisation) néven emlegetett keret, ami három trükköt foglal magában a halk működés érdekében: a turbulencia csökkentéséért a szívó oldal lépcsőzetes peremet kapott, a belső oldalon apró mélyedések sorakoznak, a vibrációk izolálását pedig rezgéselnyelő alátétek biztosítják. A csapágyazás nem változott, továbbra is a 150 000 órára hitelesített SSO2 csapágyakat és bronzperselyt használnak.

Az NF-S12A sorozatban három modell lesz elérhető. Az FLX változat lapátjai 1200/900/700 fordulat/perces tempóval forognak attól függően, hogy használjuk-e a mellékelt adapterek (ellenállások) valamelyikét. Ennek megfelelően változnak a légszállítási paraméterek, ami a felsorolt fordulatszámértékek csökkenő sorrendjében rendre 107,5 m³/h, 83,2 m³/h és 65,8 m³/h. Az egyes fordulatszámokhoz tartozó zajszinteket is megadta a gyártó: 17,8 dB(A), 10,7 dB(A) és 7,4 dB(A).

Ezenkívül a szóban forgó ventilátor elérhető lesz még ULN és PWM névvel is: előbbi fordulatszáma 800/600 rpm között változtatható, míg az utóbbinál a Noctua saját fejlesztésű NE-FD1 PWM IC-je szabályozza a fordulatszámot, így ez már 4 tűs csatlakozót kapott.

A Noctua ventilátorai hat év garanciával 19,90 eurós áron kerülnek forgalomba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés