Hirdetés

Nincs ingyen a térhangzás a Vistát használó Audigy-tulajdonosoknak

Tíz dollárt, azaz napi árfolyamon számolva közelítőleg 1800 forintot kell fizetniük a Microsoft új operációs rendszerét használó Audigy hangkártya-tulajdonosoknak, ha régebbi játékprogramok futtatásakor is térhatású hangélményben kívánnak részesülni – ennyiért árulja ugyanis a Creative az ALchemy fordítószoftver újonnan megjelent, előző generációs hangkeltőkkel kompatibilis változatát. A vállalat még év elején hívta életre az ALchemy projektet, egy olyan szoftver fejlesztését tűzve ki célul, amely a Vista által nem támogatott DirectSound(3D) és EAX hívásokat megfelelőképpen átalakítva az OpenAL API-nak továbbítja, így régebbi játékok esetében is lehetővé teszi a háromdimenziós, effektekkel fűszerezett hangzást. A fordító X-Fi hangkártyákkal használható verziója továbbra is ingyenes.

Az ALchemy régebbi kártyákhoz készült változata az összes hardveres jelfeldolgozást alkalmazó Audigy típussal együttműködik, ugyanakkor a támogatott játékok listája, bár folyamatosan bővül, egyelőre közel sem teljes. A fejlesztők mindazonáltal igyekeztek minden népszerű, pár éven belül megjelent játékprogramot integrálni a projektbe, a jelenleg 104 címet tartalmazó listán így többek közt felfedezhetők a Command & Conquer 3, F.E.A.R., Far Cry, Guild Wars, Oblivion, World of Warcraft játékszoftverek.

A Vista 32 bites vagy 64 bites változatait használó Audigy-tulajdonosok egy része már korábban is hozzájuthatott egy nem hivatalos, feltört ALchemy változathoz, melynek alapja az X-Fi kártyákhoz készült fordítószoftver módosított változata. Ez a csomag még bizonyos Live! modellekkel is használható, ami különösen nagy fricska a gyártónak, a Creative ezekhez a típusokhoz ugyanis semmilyen Vista-támogatást nem nyújt (az operációs rendszerbe integrált eszközillesztő pedig csak az alapfunkciókat támogatja).

Azóta történt

  • X-Fi a noteszgépben

    A Creative a nyáron elkészítette a legolcsóbb X-Fi kártya noteszgépekbe illő változatát, melyet most nekünk is alkalmunk volt kipróbálni.

Előzmények

Hirdetés