Hirdetés

A 199 dolláros Nexus 7 tabletben 184 dollárnyi hardver lapul – hol a profit?

A Google a közelmúltban megrendezett Google I/O-n (San Francisco) rántotta le a leplet első saját tabletjéről, a Nexus 7-ről, amelyet alapkiépítésben mindössze 199 dolláros vételáron kínálnak. A modern, erőteljes hardver láttán lehetett sejteni, hogy maga a készülék értékesítése valószínűleg nem fog túl sok hasznot hozni, azonban a UBM TechInsights boncolása ezt konkrét számadatokkal támasztotta alá.

A Nexus 7 belsejében NVIDIA Tegra 3 SoC, 1 GB memória, valamint 8 vagy 16 GB adattároló lapul, a Gorilla Glass védelme alatt pedig egy 1280x800 pixeles IPS panel húzódik, vagyis hardveres szempontból tényleg tisztességes összeállításról beszélhetünk. A hírek szerint csupán a beépítésre került alkatrészek összköltsége 184 dollár, amely a szerelési, reklám és egyéb járulékos tételeket nem is tartalmazza, vagyis könnyen elképzelhető, hogy az ASUS által készített Google tábla gyártása éppen hogy nullára jön ki, vagy talán ezen a ponton minimális veszteség is termelődhet.


(forrás: iFixit) [+]

Azonban a keresőóriás jól tudja, hogy a komolyabb profitot majd az androidos alkalmazások és a megannyi Google Play szolgáltatás hozza majd, így végül a befektetés vélhetően megtérül. Az üzleti modell nem ismeretlen, hiszen az Amazon Kindle Fire tabletjének előállítása hasonlóan deficites volt a kezdetekkor, viszont jól tudták, hogy a szolgáltatásokon keresztül idővel bőséges profitot szerezhetnek, ehhez azonban annyi táblát kell szétszórni a felhasználók között, amennyi csak lehetséges. A Google számára azonban a Kindle Fire teljesen lényegtelen, ugyanis az Amazon saját áruházat üzemeltet. Ez önmagában nem baj, de az már igen, hogy a Google Play nem is működik rajta, vagyis a keresőóriás nem profitál az Amazon gépéből.


(forrás: iFixit) [+]

A fentebb említett 184 dolláros költség a 8 GB-os modellre érvényes, ebben az esetben 8%-os „haszonról” beszélhetünk (ha csak az anyagköltséget nézzük), de a 16 GB-os variáns esetében a vételár már 249 dollár, ellenben a dupla mennyiségű NAND flashmemória bekerülési költsége szinte jelentéktelen, így itt már majd 36%-os profittal számolhatunk. Akár azt is mondhatnánk, hogy a plusz 8 GB a felhasználók többségének aligha fog 50 dollárt érni, de az SD memóriakártyás bővíthetőség hiányában létjogosultsága erősen indokolt. Kíváncsian várjuk, hogy a régi és közelgő Kindle Fire modellekkel hogyan veszi föl a versenyt a Google masinája.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés