Hirdetés

Google Nexus Q – a felhőimádó közösségi médialejátszó

A tegnapi Google bejelentések közül kétség kívül a gyártó első saját tabletjét, vagyis a Nexus 7-et övezte a legnagyobb érdeklődés és várakozás, de azért a keresőóriás ennél lényegesen több izgalmat tartogatott számunkra. Ezek közül talán a legsejtelmesebb a Nexus Q, amely a Tungsten projekt keretein belül valósult meg, de a tegnapi napig nem igazán szivárgott ki semmilyen érdemi információ a szerkezetről.


[+]

A futurisztikus Nexus Q egy 116 mm átmérőjű fekete gömb, amelynek alja gumírozott és némileg csapott, hogy stabilan megálljon bármilyen felületen. A Google úgy jellemezte a furcsa szerkezetet, hogy ez egy olyan közösségi médialejátszó, amely természetesen a gyártó saját szolgáltatásaira épül. A koncepció szerint az egység egyfajta médiaközpontként funkcionál, amely bármilyen androidos okostelefonról vagy tabletről vezérelhető. Fő feladatköre videók és zenék lejátszása, azonban a tartalmat nem külső adattárolóból vagy más a helyi hálózathoz csatlakoztatott eszközből nyeri, hanem kizárólag a Google Play és YouTube szolgáltatásokból. Ez persze széleskörű felhasználhatóságát alaposan korlátozza, hiszen világszerte sok helyen (köztük Magyarországon) nem érhetők el a Google Play Music és a Google Play Movies and TV szolgáltatások.


[+]

Pozitívum viszont, hogy nem kell egyetlen mobil eszközzel összehangolni, hanem bármilyen, a helyi hálózathoz csatlakozó androidos készülékről vezérelhető, így például egy házibuliban a videók és zenék lejátszási listája közösen alakítható és módosítható. A gömbben egy Texas Instruments OMAP4460-as SoC munkálkodik, vagyis ugyanaz a központi egység, amely a Galaxy Nexusban, mellé 1 GB memóriát és 16 GB tárterületet illesztettek a tervezők. Utóbbi szolgál ideiglenes adattárolóként, ahová az eszköz a felhőből letölti az igényelt video- és hangállományokat, amik 24 óra múlva eltűnnek, tehát a felhasználót nem terheli semmilyen fájlmenedzselési feladat. A termék IEEE 802.11a/b/g/n-es Wi-Fi modulja kétsávos (2,4 GHz és 5 GHz), emellett ismeri a Bluetooth és az NFC vezeték nélküli kommunikációs szabványokat is.


[+]

A Nexus Q beépített táppal rendelkezik, így üzemeltetéséhez nem szükséges egy külső adapter rejtegetésével vesződni. Szintén érdekes elképzelés, hogy fedélzetén egy 25 watt teljesítményű class D erősítő található, így például a hátoldalán sorakozó banándugók segítségével passzív polchangszórók meghajtására is képes, a gyártó állítása szerint teszi mindezt audiofil minőségben. Az egyéb csatlakozók tekintetében a 10/100-as Ethernet aljzat, az optikai S/PDIF hangkimenet, valamint a micro HDMI és a micro USB port is a repertoár részét képzi. Utóbbiról az a hír járja, hogy ezen keresztül lehet majd buherálni az ufisztikus gömböt, így nem lepődnénk meg rajta, ha a lelkes androidos közösség már a közeljövőben megoldaná más internetes tartalmak elérését, esetleg orvosolnák a helyi állományok lejátszásának hiányát.


[+]

A szerkezet egyik fele elforgatható, amivel a hangerőt lehet szabályozni, valamint a teteje érintésérzékeny, így egyetlen tapintással elnémítható a gömb. A forgatható rész peremén 32 darab RGB LED sorakozik, amelyek a felhasználó által konfigurálható fényeffektekkel világítanak vagy követik a megszólaltatott hangokat.


[+]

A Google Nexus Q mindent összevetve egy érdekes és egészen újszerű szórakoztatóelektronikai berendezés, amelyről még több kérdés is tisztázásra vár, így 299 dolláros árcéduláját nehéz megítélni, de a most előrendelhetővé vált eszköz szállítása a jelek szerint néhány hét múlva megkezdődhet, így hamarosan okosabbak leszünk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés