Hirdetés

Nem kocka, de tökéletesen zöld

Számos számítógép- és komponensgyártót követően a tradicionálisan kis formátumú konfigurációkban vagy félkész (barebone) rendszerekben utazó Shuttle is bejelentette első olyan megoldását, mely alacsony fogyasztása révén hozzájárulhat a környezet megóvásához. Az energiatakarékos, „zöld” sorozatnak a Korporate Perfect Cube (KPC) nevet adták a cégnél, az első konfiguráció, a KPC K45 most jelent meg a Shuttle választékában.

Az elsősorban irodai környezetbe szánt gép a Shuttle-től megszokott módon viszonylag egyszerű, szögletes és rendkívül kisméretű, mindössze 28 x 19 x 17 centiméteres házban kapott helyet. A KPC K45 egyik érdekessége ugyanakkor, hogy a homlokzati panel egyfajta képkeretként is működik, így a felhasználók ízlésük szerint cserélgethetik a fotókat a plexilap mögött. A Shuttle saját weboldalán mindehhez több tucatnyi letölthető és kinyomtatható képet kínál a MyKover szolgáltatáson keresztül.

A gép az Intel Core 2 Duo, Pentium Dual-Core E2000 vagy Celeron 400 sorozatú processzoraival kérhető, maximum 2 gigabájt memóriával. A grafikáért az Intel 945GC Express lapkakészletbe épített GMA950-es grafikus mag felel, alapfelszereltség mindemellett az 5.1 csatornás hangrendszer és a Gigabit Ethernet hálózati vezérlő. A KPC K45-be egy Serial ATA vagy Ultra ATA csatolófelületű merevlemez építhető, optikai egység nem fér el a házban, és a helyszűke miatt az alaplap is csak egy PCI csatlakozósínt kínál a bővítőkártyáknak.

A KPC K45-ben egy százwattos tápegység dolgozik, a gép maximális fogyasztása a konfiguráció pontos kiépítésétől függően azonban ennél jóval kisebb is lehet. A processzort és a merevlemezt egy speciális hűtési megoldás, az ICE Genie tartja üzemi hőfokon, mely relatíve alacsony zajszint (28 dB) mellett védi az érzékeny komponenseket a túlhevüléstől.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés