Hirdetés

Már negyedik alkalommal rendezték meg a Lexicon szakmai napot

Az Exicom Rendszerház Kft. negyedik alkalommal szervezte meg a Lexicon névre keresztelt szakmai napot. A szegedi rendezvény az üzleti hardverek iránt érdeklődő réteg számára tartogatott érdekességeket, és ezúttal olyan cégek képviseltették magukat, mint a Kyocera, az ASUS, a Samsung, az Eaton, a Lenovo, a HP, az Epson, a Ricoh, és a Sony.

Az üzleti élet szerves része a nyomtatás, így számos előadás fókuszált kifejezetten a nyomtatókra. Ezek közül is főleg az volt a kérdés, hogy tintasugaras, vagy lézeres technológiával lehet olcsóbban, és persze környezetkímélőbben nyomtatni. Jelen állás szerint a tintasugaras nyomtatók számítanak a jobb befektetésnek, bár ez függ a terheléstől is. Abban viszonylag nagy az egyetértés, hogy a tintasugaras technológiák az elmúlt években sokat fejlődtek, így egyre több területről szorítják ki a lézernyomtatókat, elsődlegesen az olcsóbb nyomtatási és üzemeltetési költségek révén.

Az Epson előadásában ez a kérdés komoly szerepet kapott. A környezetvédelem szempontjából a tintasugaras technológiák legnagyobb előnye, hogy nagyon kevés kellékanyag szükséges a hosszútávú üzemeltetéshez, így végeredményben kevesebb hulladék is keletkezik. Az energiafelhasználás szempontjából is a tintasugaras nyomtatók az előnyösebbek, ugyanis a fogyasztásuk típustól függően 100 watt alatt marad, sok esetben jelentősen, miközben a lézernyomtatók bemelegedéséhez 500-700 wattra is szükség van. Végül a lézernyomtató ózont termel, ami mérgező gáz. Ezért ajánlott ezeknél a berendezéseknél nyitott ablaknál nyomtatni.


Jól szemléltethető a tintasugaras technológia energiahatékonysága.

Persze a lézernyomtatók jelentősége nem szűnt meg, ahogy arra a HP is utalt az előadásában, hiszen valahol az abszolút minőségből nem engednek, de manapság már jóval nagyobb piaci réteget tudnak lefedni a tintasugaras technológiák, ráadásul folyamatosan fejlődő képminőséggel. A Ricoh meglátása is hasonló, bár a vállalat régóta kínál GELJET nyomtatókat, amelyek a tintasugaras és a lézeres technológiát előnyeit próbálják ötvözni a zselés technológiával, így viszonylag olcsón lehet egészen jó minőséget elérni.

Érdekes téma a nyomtatással kapcsolatban a 3D-s nyomtatás lehetősége. Ebbe az irányba a nagy nyomtatógyártók a feltörekvő cégekkel ellentétben csak finoman közelítenek. A 3D-s nyomtatásban rejlő lehetőségeket senki sem veszi félvállról, de számos probléma van még, amit meg kell oldani. Többek között gond az nyomtatott termék anyagminősége. A HP idén tervezi kiadni a saját 3D-s nyomtatóját, amelyről annyit tudtunk meg, hogy az anyagminőség területén komoly előrelépésre lehet számítani, mivel a termékkel nyomtatott fogantyú egy teljes autó súlyát is elbírja, vagyis a 3D-s nyomtatás a jövőben komolyabb térhódításba is kezdhet.

Gyepes Máté, az ASUS képviselője és a Vivo termékcsalád Gyepes Máté, az ASUS képviselője és a Vivo termékcsalád
Gyepes Máté, az ASUS képviselője és a Vivo termékcsalád [+]

A PC-s piacot az ASUS és a Lenovo képviselte. Előbbi vállalat a kisméretű PC-kre hívta fel a figyelmet, elsődlegesen az általunk is kipróbált VivoPC szempontjából, amelynek a újabb VivoMini verziói már egészen aprócskák. Ezzel persze eltűnik a lehetőség az egy 3,5 hüvelykes vagy a két 2,5 hüvelykes merevlemez beépítésére, de csupán 131 x 131 x 42 mm-es házról van szó, tehát ez érhető, és az adattárolós feladatát elláthatja egy SSD is.

Az ASUS standja Az ASUS standja
Az ASUS standja [+]

A Lenovo a szervereire és munkaállomásaira koncentrált, de a közönséget jobban érdekelte a rögtönzött bemutató, amelynek keretében nyakon lett öntve az egyik Thinkpad, amely persze működőképes maradt.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés