Hirdetés

Nanometer Ceramic Bearing a'la GlobalWIN

A tajvani GlobalWIN vállalat NCBearing, azaz Nanometer Ceramic Bearing néven szabadalmaztatta az új technológiát. A cég szerint az NCBearing teljesen új utat nyithat a PC-alkatrészek hűtése előtt.

S hogy mitől más és jobb a GlobalWIN NCBearing a hagyományos megoldásoknál? Az MTBF (két meghibásodás közötti) jellemzője például 80 ezer óra! Ez a hagyományos hűtők MTBF-értékének közel a duplája. Az új hűtő nanométeres kerámián alapul. A nanométeres kerámia keménysége (1340 HV) jóval meghaladja a réz (240 HV), az acél (560 HV) és a kerámia (1100 HV) keménységi értékeit. A hőtágulási jellemzője pl. nagyjából egyötöde/egyhatoda a hagyományos anyagokénak. A minimális hőtágulás lehetővé teszi az eddigieknél jóval összetettebb hűtők előállítását. Az NCBearing és az acélréteg között a rés ugyanis mindössze 2-4 mikrométer, így gyakorlatilag alig kerülhet szennyeződés a két anyag közé.

A nanométeres kerámia és a hagyományos kerámia közötti különbség, hogy az előbbiben jóval szorosabban kötődnek egymáshoz az atomok. Ezáltal a nanométeres kerámia gyakorlatilag nem reagál a rázkódásokra és rezgésekre, de ellenáll az oxidációnak, a vegyszereknek és a víznek is. Az új technológia további előnye, hogy kisebb termékek készíthetők, nagyobb pontosággal. Az így megmaradó, illetve megtakarított hely pedig jól jön majd a ventilátoroknak, amelyek percenkénti fordulatszáma is csökkenhet ezáltal. Ez még csendesebbé teheti a GlobalWIN hűtőket.

A gyártó máris bejelentette, melyik termékeinél alkalmazza majd az új technológiát: Silent Stream (vízhűtés), iceAge (Peltier-hűtő), P4 silent 3.06G, Silent Bird (merevlemezhűtő), FSP82-LED, CAK5-88T, SAF tápegységek, és házak. Az első nanométeres kerámiával készülő hűtők várhatóan júniusban jelennek meg. (reméljük nálunk is..)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés