Hirdetés

Mennyire melegszik az Opteron?

Az AMD szerverekbe szánt 64 bites újdonsága, az Opteron nem rég indult hódító útjára. Sokan vizsgálják a teljesítményét, s az árát, ám van még egy fontos műszaki paraméter, amiről eddig kevés szó esett. Ez pedig a processzor teljesítményfelvétele, ami nagyban meghatározza a hőtermelését is.

Az AMD honlapján nem találunk erre vonatkozó adatokat, tehát vagy nagyon eldugták őket, vagy kifelejtették ezt az adatot a dokumentációkból. Furcsa, és bizony az első gondolat nem más, ami átfut az ember fején, hogy akkor biztosan óriási hőt termelnek az Opteronok. Szerencsére nem így van, de mielőtt az adatok közé merülnénk, nézzük meg, miért is fontos egy szerverprocesszornál a melegedés.

A szerverprocesszorok esetén a hőleadás még fontosabb paraméter, mint asztali társaik esetében. Ennek több oka is van, az egyik az, hogy az úgynevezett "blade", vagyis vékony, rackbe szerelhető szerverek esetében nagy előny, ha a processzor nem termel sok hőt, hiszen sokan vannak összezsúfolva kis helyre (megfordítva a dolgot: nagy hűtőt igénylő processzor köré nem is építhető nagyon vékony szerver, márpedig a bérleti díj sokszor a szerver méretétől függ). Másik ok, hogy ezek a szerverek gyakran a nap 24 órájában mennek, és általában minden nap üzemelnek. Ebben az esetben egy hűvösebb processzor élettartama hosszabb lehet, mint "forrófejű" társáé, arról nem is beszélve, hogy hosszú távon milyen a hatás a villanyszámlára.


Forrás: www.amd.com

A kis kitérő után ténylegesen térjünk rá a fogyasztási adatokra! Mint említettük, nem áll rendelkezésre hivatalos információ a témában, ezért csakis tapasztalati úton lehet a teljesítményfelvételt megállapítani. Az Ace’s Hardware nevű weblap ezt kísérelte meg egy Opteron 244 processzorral (1.8 GHz). Mérésükhöz a Newisys rendszermenedzselő szoftvert használták, s arra jutottak, hogy az említett CPU maximális teljesítményfelvétele 52.5 Watt. Ez persze nem biztos, hogy teljesen precíz adat, de a gyakorlatban valószínűleg megfelelő pontosságú. Összehasonlításként: egy 0.13 mikronos gyártástechnológiával készülő Athlon XP 2100+ maximális teljesítményfelvétele 56.4 W. Ne feledjük azt a tényt sem, hogy az Opteron - az Athlon XP-vel szemben - tartalmaz még egy kétcsatornás memóriavezérlőt és HyperTransport kapcsolatokat is képes kezelni. A gyorsítótár mérete is jóval nagyobb, tehát összességében elmondható, hogy a mért eredmény nagyon jó. Az Opteron processzor jó választás lehet blade szerverek építéséhez is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés