Hirdetés

A mobilitás jegyében telt a CES

Egyre okosabb és gyorsabb mobil készülékekkel állnak elő a gyártók, amelyekben többnyire egy alacsony fogyasztású SoC (System-on-Chip) rendszer dolgozik. A lapkák piaca bámulatos mértékben nő, így nem meglepő, hogy egyre több gyártó foglalkozik vele. Jelenleg talán a Qualcomm Snapdragon nevű megoldása a legnépszerűbb, ám az NVIDIA Tegra nagyon komoly ellenfélnek bizonyulhat. Főleg úgy, hogy a zöldek a CES-en mutatták be az új generációs Tegra 250-et, mely a mobil szegmens mellett jó eséllyel a jövőben megjelenő autók belsejét is meghódítja.

A QualComm és az NVIDIA mellett azonban feltűnt a Marvell is, ami a korábban leleplezett ARMADA termékvonal új modelljét mutatta be. A SoC pontos nevéről még nem rántotta le a leplet a gyártó, de az kiderült, hogy lapka az ARMv7 utasításkészletet alkalmazza és négy darab Sheeva PJ4 kódnevű ARM magra épül, amik 1 GHz-es órajelen üzemelnek. A TSMC 55 nm-es gyártósorain készül majd, és főleg a hordozható játékgépek, illetve az erősebb smartbookok alapoznak majd az új chipre.

Arról sajnos nincs információ, hogy pontosan mikor jelenik meg az első, négymagos Marvell ARMADA SoC-ra épülő produktum. A kiszivárgott információk szerint 2011 előtt nem valószínű.

A grafikus magok fejlesztésével foglalkozó Imagination Technologies is hallatott magáról, ugyanis bemutatták a PowerVR SGX545-ös típusjelzésű megoldást, ami megfelelő alternatívája lehet a modern SoC rendszerek grafikus részének. Ez az első olyan IP (Intellectual Property), azaz szellemi tulajdon, amely támogatja az OpenCL 1.0-s platformot, emellett kompatibilis a DirectX 10.1-es, az OpenGL ES 2.0-s és az OpenGL 3.2-s verziójú grafikus API-kkal. A 200 MHz-es órajelen üzemelő vezérlő másodpercenként 40 millió poligont képes feldolgozni, a filterezési teljesítménye pedig 1 gigapixel/s.

A PowerVR SGX545 a fejlesztők szerint főleg a MID-ekben, valamint a smartbookokban képes kamatoztatni tudását. A grafikus magot már licencelhetik az érdeklődők. A pletykák alapján az Apple élénken érdeklődik az új megoldás iránt, ami talán az új generációs iPhone alapja lehet.

A ZiiLABS is előállt a SiVO 1080p névre keresztelt médiaplatformmal, mely a korábban már bemutatott, ZMS-08 jelzésű SoC-ra épül, ennek megfelelően képes az 1080p felbontású, H.264 kódolású filmek akadásoktól mentes lejátszására. Az 512 MB kapacitású DDR2-es rendszermemóriával rendelkező rendszer a televízióhoz HDMI felületen keresztül kapcsolódik, továbbá infravörös adaptert és 3,5 mm-es audio jack csatlakozót is kínál. A digitális tartalmakat az USB 2.0-s interfészekre kötött adattárolókról vagy SD kártyáról lehet lejátszani.


ZiiLABS SiVO 1080p [+]

Az operációs rendszer szerepét a saját fejlesztésű Plaszma vagy a Google Android töltheti be, emellett egy USB-s Wi-Fi adapter segítségével az internet is elérhető a rendszerrel, így a világhálón található Flash-alapú tartalmak lejátszása is lehetséges. A ZiiLABS arról nem számolt be, hogy a SiVO 1080p platformra mikor készül el az első készülék, de a rendszer gyakorlatilag kész van, így a partnerek gyorsan kiépíthetik az elgondolásaikat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés