Hirdetés

Elkészült a negyedik generációs OMAP platform

Új SoC rendszerrel állt elő a Texas Instruments, mely az OMAP generáció hírnevét öregbíti, és két változatban lesz elérhető. A 45 nm-es gyártástechnológiával készülő lapkát a gyártó az okostelefonokba és MID-ekbe szánja, ám az új platform képességeit a tabletek is kamatoztathatják. A chip két processzormagot tartalmaz, melyek ARM Cortex-A9 alapokra épülnek. Az órajel modellfüggő lesz, ugyanis az OMAP4430 720 MHz-en fog ketyegni, míg az OMAP4440 túllépheti az 1 GHz-es határt is. Mindkét SoC-ban PowerVR SGX540-es grafikus vezérlő található, ami támogatja az OpenGL ES 2.0-s és az OpenVG 1.1-es API-t, továbbá képes a sztereó 3D képalkotásra. A Full HD felbontású videók akadásoktól mentes lejátszása érdekében a tervezők IVA 3 jelzésű hardveres dekódoló motort is beleépítettek.

Texas Instruments negyedik generációs OMAP platform
Texas Instruments negyedik generációs OMAP platformja [+]

Az új lapkák tartalmazzák SmartReflex 2 technológiát, mely az energiatakarékos működésért felel, emellett rendelkeznek az M-Shield névre keresztelt motorral is, ami az ARM TrustZone megoldásával kiegészítve a biztonsági funkciókért felel. Az esetleges, maximum 20 megapixeles HD kamera kezelését az integrált ISP végezheti. A hosszú üzemidő érdekében az új OMAP SoC-ra épülő készülékek energiaigényét egy külső vezérlő is elemzi, ami megfelelően állítja be az aktív részek működéséhez szükséges feszültséget.

A negyedik generációs OMAP platform támogatja a HDMI és a kompozit kimenetet, továbbá külső chipek segítségével kezeli a Wi-Fi, a Bluetooth és a 3G kommunikációt. A Texas Instruments már szállítja a rendszer mintapéldányait a partnerek számára. Az első OMAP4430 és OMAP4440 SoC-ra épülő mobil eszközök az év második felében kerülhetnek forgalomba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés