Hirdetés

Idén megújul a Snapdragon

A Qualcomm jó ideje lefedi a kisméretű mobil gépek piacát a Snapdragon névre hallgató SoC (System-on-Chip) rendszerével. A vállalat bejelentette, hogy rendkívül örülnek a termékcsaládjuk sikerének, és nagy reményeket fűznek a Google „szupertelefonjához”, a Nexus One-hoz is, melyben szintén Snapdragon szív dobog.

Luis Pineda beszélt még a jövőbeli tervekről is, így kiderült, hogy a múlt év közepén bemutatott, QSD8650A jelzésű Snapdragon változat még ebben a hónapban eléri végleges formáját, így az év vége felé már számos új mobil masinában ez a SoC fog üzemelni. Idén azonban jön a QSD8672-es lapka is, mely már két darab Scorpion magot tartalmaz, ami az ARM Cortex-A8 nevű fejlesztésre épül. A szóvivő elmondása szerint a SoC 1,5 GHz-es órajelen fog üzemelni, a 3D-s megjelenítésre képes grafikus magja pedig akár 1920x1080 pixeles felbontáson is megjeleníti a tartalmakat.

A QSD8672 jelzésű SoC pontos paramétereit várhatóan a Computexen leplezik le. A lapka az év második felében lesz elérhető a partnerek számára, így leghamarabb jövőre lesz olyan készülék a piacon, amelyik erre a fejlesztésre fog épülni.

Érdekesség, hogy az ARM vezérigazgatója kommentálta az Intel mobil piacra vonatkozó terveit. Elmondása alapján az x86 architektúrára épülő Atom processzorok semmivel sem jobbak az ARM megoldásainál, sőt az Intel gyártástechnológiai előnye sem probléma, hiszen az év második felében az ARM partnerei 32 nm-en készülő lapkákkal is jelentkeznek. A gyártásról a TSMC, a GlobalFoundries és az IBM gondoskodhat. Warren East külön kiemelte az ARM rendszerek fogyasztásbeli előnyeit, ami a mobil számítógépek piacán kulcsfontosságú paraméter. Az Intel várhatóan a Windows népszerűségét próbálja majd kihasználni, de az ARM megoldásai is rendkívül jól kezelhetők a különböző Linux-alapú operációs rendszerekkel, így a Windowsokhoz hasonló élményt tudnak nyújtani a felhasználónak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés