Hirdetés

Mobil méretű pico projektor a Solid Micro műhelyéből

Bár sokan nagy jövőt jósoltak a kisméretű pico projektoroknak, az ilyen jellegű eszközök egyelőre nem tarolták le a piacot. Ennek ellenére vannak olyan cégek, akik látnak fantáziát e készülékekben. Közéjük tartozik például a japán Solid Micro is, mivel most mutatták be a legújabb, HK 800 típusjelzésű modelljüket.

Solid Micro HK 800
Solid Micro HK 800

A készülék 66 mm széles, 124,6 mm hosszú és 24,5 mm vastag, azaz körülbelül akkora, mint egy átlagos méretű mobiltelefon. Súlya az akkumulátorral együtt sem haladja meg a 15 dkg-ot, tehát kimondottan mobilis eszközről van szó. A beépített akkumulátor kapacitása egy órányi audiovizuális tartalom vagy hetvenöt percnyi prezentációs anyag megjelenítését teszi lehetővé.

Belső memóriájának tárolókapacitása 2 GB, de ez az integrált kártyaolvasónak köszönhetően akár 32 GB-ig bővíthető, sőt az USB porton keresztül pendrive, illetve külső adattároló is csatlakoztatható hozzá. A Microsoft Windows CE 5.0 operációs rendszerre épülő modell rendelkezik egy saját tapipaddal, amely a gyors és egyszerű vezérlést biztosítja. Az audiovizuális tartalmak közül a RM, RMVB, MPG, WMV, AVI, MP4 és VOB formátumok közvetlen lejátszását teszi lehetővé, azaz nincs szükség feltétlenül számítógépre a készülék használatához. Zenék esetében az MP3, WMA, OGG, APE és FLAC fájlok jöhetnek szóba, emellett a masina elboldogul a TXT-ekkel is, illetve állóképek esetén a GIF, BMP, JPG és PNG kiterjesztésű anyagokkal.

Solid Micro HK 800
Solid Micro HK 800

Belső hangszórójának maximális kimeneti teljesítménye mindössze másfél watt, tehát szóbadiszkózásra csak korlátozottan alkalmas. Maximális fényereje 30 ANSI Lumen, amely sajnos még kategóriájában is kevésnek mondható. A vetített kép átlója héttől nyolcvan hüvelykig terjedhet, azonban nagyobb méretben már csak komoly kompromisszumok megkötése esetén alkalmas, hiszen a készülék maximális felbontása 640x480 képpont. Leginkább ez az oka annak, hogy nem elsősorban otthoni felhasználóknak szánják. A boltokba kerülés pontos dátumáról, és a várható fogyasztói árról egyelőre nem árult el konkrétumokat a gyártó, arról azonban igen, hogy a jövőben számíthatunk egy hasonló kialakítású, ám nagyobb felbontással operáló pico projektor felbukkanására is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés