Hirdetés

Mobilra már megérkezett az Intel Arc termékcsalád

Persze egyelőre csak a kisebb teljesítményű lapka érhető el, de nyáron jön a gyorsabbik is.

Az Intel az előző év nyarán jelentette be az Arc termékcsaládot, amely a vállalat új dedikált grafikus vezérlőit fogja össze, és most végre a tényleges startról is beszélt a cég, igaz egyelőre csak a mobil piacra szánt megoldások esetében.

A korábban DG2 kódnéven futó sorozat kapcsán nem volt titok, hogy az Xe architektúra HPG variánsát használja, és két darab, 6 nm-es TSMC node-on készülő lapkaverzió formájában érkezik. Az ACM-G11 kódjelzésű, BGA1379-es tokozású verzió 64 bites buszt és 8 darab Xe motort, jobban kibontva 128 darab feldolgozómotort tartalmaz, míg az ACM-G10-es nagyobbik kiadás már BGA2660-as tokozást, 256 bites memóriabuszt és 512 feldolgozómotort rejt, utóbbi pedig 32 darab Xe motort jelent.

[+]

Egyelőre csak a kisebbik verzió jön Arc A350M és A370M néven, de a fenti képen látható teljes mobil flotta felületesen, később pedig egy bővebb írásban is kifejtjük az architektúra képességeit.

Amit viszont fontosnak tartott elmondani a Santa Clara-i óriáscég, hogy mindkét új grafikus vezérlő a PCI Express 4.0-s szabványt támogatja, a memóriavezérlőhöz minden esetben GDDR6-os lapkák kapcsolódnak, kezelik az előző generációs sorozatban bemutatott Deep Link technológiát, továbbá támogatják a DirectX 12 Ultimate API-t, és nyilván a Vulkan 1.3-at is, csak ezt nem hangsúlyozták. Mindkét lapka egy sugárkövetést gyorsító egységet biztosít Xe motoronként, illetve XMX nevű mátrixfeldolgozókkal is rendelkeznek, amelyek a gépi tanulás dedukció szakaszában jöhetnek majd jól, ezen fut egyébként az XeSS eljárás leggyorsabb kódútja.


[+]

Új multimédiás blokkot is tervezett az Intel, amely a többi grafikus vezérlővel ellentétben már nem csak az AV1 formátumú tartalmak dekódolását, hanem kódolását is megoldja, és ezt az XSplit szoftver már támogatja is. A kijelzőmotor ugyanakkor nem fejlődött sokat az Xe architektúrájú IGP-hez viszonyítva. Természetesen maradt a négy kijelző kezelése, a variálható frissítési frekvencia támogatása a VESA Adaptive-Sync szabványán keresztül, illetve van két szoftveres újítás Speed Sync és Smooth Sync néven, de sajnos a lényegi változást jelentő HDMI 2.1 most is kimaradt, így be kell érni a HDMI 2.0b-vel a DisplayPort 2.0 mellett.

[+]

A fentieken túl az Intel komoly szoftveres támogatást ígér, és ezt kezdik egy Arc Control nevű vezérlőpulttal. Ezt nyilván majd élőben lehet tesztelni.


[+]

A tényleges hardvereket tekintve a Samsung Galaxy Book2 Pro elsőként kínál majd opcionálisan Intel Arc sorozatú mobil grafikus vezérlőt, de később csatlakozik a többi gyártó is. Konkrét árat ilyenkor nem lehet mondani, mert ez nem egy önállóan megvásárolható hardver, de állítólag már 900 dollárért is kaphatók lesznek olyan mobil gépek, amelyekben van egy Arc A350M, míg a 370M valamivel drágább masinákban lesz elérhető. Az Arc 550M, 730M és 770M nyáron lesz majd hozzáférhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés