Hirdetés

Szoftveres oldalról is megtolja az Arc termékcsaládot az Intel

Az Xe HPG Scavenger Hunt verseny az érkező VGA-k áráról is árulkodik.

Az Intel augusztusban leplezte le az XeSS nevű felskálázási eljárást, amely kapcsán nemrég kiderült, hogy két játékba már biztos érkezik. Konkrétan a Hitman 3 és a The Riftbreaker kap majd később olyan frissítést, amely lehetővé teszi az említett rendszer bekapcsolását.

Információink szerint mindkét játék megkapja majd az XeSS kétféle kódútját. Természetesen a gyorsabb XMX opció fog futni az Alchemist GPU mátrixszorzásra kihegyezett feldolgozóin, míg a DP4a kódút a szabványos, tehát ez általánosan jó az Intel, az AMD és az NVIDIA modernebb grafikus vezérlőihez. Fontos, hogy a DP4a verziónak is lesz egy gyorsabb és egy lassabb optimalizálása. Előbbihez shader modell 6.6 kell, míg utóbbihoz elég a shader modell 6.4 implementációja. Később az XeSS Vulkan API-n is működni fog, de egyelőre a DirectX 12 van fókuszban, mivel erre az API-ra több játék épül.

Az Intel az XeSS mellett más szoftveres újítással is készül a fejlesztők számára, többek között terveztek egy új, képkocka szintjén működő Ambient Occlusion (AO) technikát, ami Ground Truth-based Ambient Occlusion, röviden GTAO néven lesz elérhető. Az alapok nem számítanak újdonságnak, hiszen az algoritmus régóta ismert, a vállalat csak implementálta modern lehetőségekhez, így a megszokott minőséget nagyobb teljesítmény mellett is hozza. Mindez egészen hasznos, bár annyiféle SSAO technika van már, hogy valószínűleg a világot nem fogja megváltani, plusz egy lehetőségnek viszont jó lesz.

GTAO kikapcsolvaGTAO bekapcsolva GTAO kikapcsolva és bekapcsolva [+]

Az érkező hardverekkel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy az Intel bejelentetett Xe HPG Scavenger Hunt nevű versenyt, amely január legvégéig tart. Ez az alábbi oldalon fut, és regisztráció után kérdésekre kell válaszolni, és így pontokat lehet gyűjteni. A legjobb száz Premium, míg maradék legjobb kétszáz versenyző Performance kategóriás Intel Arc VGA-t kap ajándékba, még a megjelenés előtt, rendre hat és három hónapnyi Xbox Game Pass for PC előfizetéssel. A csomagok értéke igen magas, mivel a Premium opció 900, míg a Performance szett 700 dollárba kerül. Nyilván ebből levonva a 60 és 30 dolláros Xbox Game Pass for PC előfizetést, sejteni lehet, hogy milyen árszintre érkeznek az új Intel VGA-k a következő esztendő első negyedévében.

Kicsit a GPU-król elkalandozva, de még a játékoknál maradva, friss információ, hogy a Hitman 3 az Alder Lake processzor hibrid dizájnjához való optimalizálást is kap, így megfelelően tudja majd kamatoztatni a kisebb teljesítményű magokat, ami ennél a hardvernek a hatékony kihasználás szempontjából kritikus fontosságú lépés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés